Csongor napja van. | 2024.04.16

Ukrán nacionalisták ismét orosz kamionokat tartóztattak fel

2016-02-29 12:24:13

 

Újraindították az orosz kamionok Ukrajnán keresztüli áthaladását akadályozó civil akciót a szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái a nyugat-ukrajnai Lviv megyében.

 

    A párt helyi szervezetének hétfői közlése szerint vasárnap este 13 teherszállító járművet tartóztattak fel a Lembergbe (Lviv) vezető egyik úton lévő útellenőrző posztnál úgy, hogy az aktivisták élőláncot alkottak a kamionok előtt. Ljubomir Melnicsuk, a Szabadság párt megyei vezetője arról számolt be, hogy a teherautókat három órán át nem engedték továbbhaladni. Eközben szavai szerint ismeretlenek érkeztek a helyszínre, akik nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illették és fenyegették orosz nyelven az aktivistákat, a kamionosok pedig többször megpróbáltak áthajtani az aktivisták élőláncán. A járműveket kísérő rendőrök nem avatkoztak közbe - tette hozzá Melnicsuk.
    A Lviv megyei rendőrség sajtószolgálata közölte: munkatársaik a kamionok útját álló aktivistákat igyekeznek felvilágosítani arról, hogy kormányhatározat született az orosz teherszállítók Ukrajnán keresztül történő áthaladásának engedélyezéséről. Megjegyezték, hogy a rendőrök gondoskodnak a blokádoknál a közúti járműforgalom biztonságáról. Rendbontásról a tájékoztatás szerint nem érkezett bejelentés. Az aktivistákat ért fenyegetést a rendőrség nem kommentálta. 
    A kijevi kormány február 25-től engedélyezte az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajnán, miután Moszkva visszavonta az ukrán kamionokkal szemben hozott korlátozó intézkedését. 
    A két ország közötti "kamionháború" azzal kezdődött, hogy ukrán civil aktivisták és önkéntes alakulatok tagjai útblokádokkal akadályozták meg a múlt hónap közepén az orosz jelzésű teherszállítók áthaladását az ország területén. Az orosz kormány válaszul február 14-én megtiltotta az ukrán kamionok tranzitját Oroszország területén át. Másnap Kijevben a kormány határozatot hozott, amely - legitimálva a civil kezdeményezést - ideiglenesen, a vita rendezéséig megtiltotta az orosz teherszállítók áthaladását Ukrajnán.