Emma napja van. | 2024.04.19

Koltai Lajos: nem lehet szabadulni a Saul fia hatásától

2016-02-29 10:30:55

 

A kép és a hang együtt olyan állandó közelséget teremt a Saul fiában, amelytől nem lehet szabadulni - mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező, aki maga is tagja az elismerést odaítélő amerikai filmakadémiának.

 

    Mint fogalmazott, a holokauszt eddig érintetlen területével, a Sonderkommando világával megismertető Saul fia operatőri munkájának titka, hogy nagyon közelről, kézi kamerával készültek a felvételek. A laza, lendületes kamerakezelés biztosította az érzést, hogy a néző észrevétlenül valódi tanúja az eseményeknek, emellett ügyesen játszottak az élességgel, a mindig életlen, de a háttérben jelenlévő borzalmakkal. 
    Koltai Lajos kiemelte a Saul fia hangmérnöki munkáját is, amelynek köszönhetően rendkívül közel kerülnek a nézőhöz a szenvedés elviselhetetlen hangjai. Mint fogalmazott, a kettő együtt, a kép és a hang "egyszerűen elkapta az embert a torkánál", olyan "állandó közelséget" teremtve, "amelyből nem lehet kiszabadulni".
    Az Oscar-díjas Mephisto operatőre hozzáfűzte: egy ilyen siker után mindig a következő lépés a legnehezebb, ezért maga részéről azt üzeni a Saul fia alkotóinak, maradjanak a megkezdett ösvényen. "Ennek ára van, de ez a legszebb dolog. Ezt kívánom. Nagyon nehéz lesz nekik" - mondta el Koltai Lajos.
    A Saul fia a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyerte meg helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. Nemes Jeles László rendező munkája 1982 óta az első magyar alkotás, amely elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó