Auguszta napja van. | 2024.03.29

Réz András: toronymagasan emelkedett ki a Saul fia az idei mezőnyből

2016-02-29 07:07:24

 

Bár az idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt alkotások mindegyike fontos kérdéseket és aktuális problémákat tárgyalt, a Saul fiát toronymagasan emelte ki a mezőnyből az általa beszélt nyelv újszerűsége - mondta az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában Réz András filmesztéta.

 

    Hozzátette: véleménye szerint az idei Oscar-jelölt filmek általánosságban nagyon kevés izgalmat tartogattak, sok "kicsit középszerű, egydimenziós" alkotás versenyzett az elismerésekért.
    "Ha belegondolunk, hogy jövő ilyenkor hányan fognak emlékezni az idei díjazott filmekre, én nem vagyok túl bizakodó. A Saul fia miatt azonban bizakodó vagyok" - fogalmazott Réz András, aki szerint a magyar film "valami olyasmit csinált, ami szinte megismételhetetlen".
    A filmesztéta többek között méltatta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat elnyert Spotlight - Egy nyomozás részletei című alkotást is: a sajtó bátorságáról, a nyilvánosság értékéről szóló filmről elmondása szerint Magyarországon kevesen gondolhatták, hogy győztes lesz.
    A Saul fia a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyerte meg helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. Nemes Jeles László rendező munkája 1982 óta az első magyar alkotás, amely elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését.