Csongor napja van. | 2024.04.16

Megtalálták az eltűnt kisrepülőt, egy ember meghalt - FRISSÍTETT (új: sérülés részletek) 

2016-02-28 18:07:00

 Súlyos sérülései vannak annak a férfinek, aki túlélte a Tatabánya térségében történt kisrepülőgép-balesetet. A honvédég légi kutató-mentő szolgálata nem sokkal dél után találta meg a lezuhant kétüléses gépet, a balesetben egy ember meghalt.

    Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a túlélőt mentőhelikopterrel kórházba szállították, sérülései súlyosak, több helyen - medencéjén, lábán és mellkasán - törései vannak.
    A Magyar Honvédség közlése szerint a pápai légi kutató-mentő szolgálat 12 óra 35 perckor találta meg a lezuhant Cessna 152 típusú kisgépet Ágostyán községtől 5 kilométerre. A kutató-mentő helikopter a roncs közelében leszállt és megkezdte a bajba jutottak mentését.
    Gányai Balázs, a Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt közölte az MTI-vel, hogy a balesetben egy ember meghalt, egy pedig megsérült.
    Bóth Lajos, a gödöllői repülőtér vezetője az MTI érdeklődésére azt a tájékoztatást adta, hogy a gép kiképző repülésre szállt fel reggel. A reptérvezető a gépen utazó két emberről nem adott felvilágosítást, annyit tett csak hozzá, hogy a Cessna 152 típusú gép Magyarországon az egyik legelterjedtebb típus az oktatásra.
    A kisgép vasárnap reggel Gödöllőről szállt fel, majd Tatabánya térségében elveszítette a kapcsolatot a földi irányítással.
    Az egyik angol nyelvű, repüléssel foglalkozó portál adatai szerint az amerikai gyártású Cessna 152-est 1977-től 1985-ig gyártották. A kétüléses repülőgépet 108 lóerős motorral szerelték fel, végsebessége 200 kilométer óránként (108 csomó), tömege 513 kilogramm, szárnyfesztávolsága 10,2 méter, hatótávolsága 575 kilométer. A típust elsősorban pilótaképzésre használják, de magánképként is népszerű. Az Egyesület Államokban és Franciaországban is gyártott kisgépből típustársával, a 150-essel együtt több mint 31 ezer készült 27 év alatt.