Auguszta napja van. | 2024.03.29

Európa új megoldásokban gondolkodik a migráció kezelésére a kutató szerint

2016-02-28 11:29:00

 

Az elmúlt időszak rámutatott, hogy az eddig alkalmazott migrációs szabályok nem igazán alkalmasak a mostani helyzet kezelésére és Európa új megoldásokban gondolkodik - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

 

    Angyal Ágnes kifejtette: a 2015-ben csúcsosodó migrációs áradat alapvetően kérdőjelezte meg az Európai Unió migrációs szabályozását. Egyre több schengeni ország kezdte el lezárogatni határait, egyre több tagállam tervez szigorúbb intézkedéseket bevezetni - mondta.
    Úgy vélte: a görög-macedón határon kialakult helyzet csak idő kérdése volt, a nyugat-balkáni országok nagyon figyelték Németország és Ausztria reakcióját a menekültválságban, amint utóbbiak zártak valamennyire, a tranzitországok is intézkedtek, hogy ne náluk torlódjanak fel a menekültek. Megjegyezte: a helyzet most futott ki oda, hogy Macedónia nagyon keményen fellép a déli határainál és ezért több tízezren Görögországban rekedtek.
    Kérdés, hogy a most útra kelők milyen új útvonalat választanak majd - vélekedett a kutató, hozzátéve, hogy a migránsok mellett az embercsempészek útvonala is módosul, ott mennek, ahol kisebb az ellenállás.