Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rétvári: a kommunista rendszerek az irigységre és a kegyetlenségre építettek

2016-02-26 14:39:23

 

A kommunista rendszerek "alapértéke" az irigység, a gyűlölet, a másik ember iránti gyanakvás volt, nem a szabadságra, hanem az elnyomásra építettek - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Veritas Történetkutató Intézet tanácskozásán pénteken Budapesten.

    A parlamenti államtitkár a Kárpát-medencei tragédiáink 1944-1953 - magyarok és magyarországi németek szovjet hadifogságban, kényszermunkán és a Gulágon című konferencián zárszavában rámutatott: ezekben a rendszerekben nem engedték, hogy közösségek szerveződjenek, egyéni gondolatok szülessenek. Az egész időszak értékrendje a kiszolgáltatottságra, a korábbi időszak megtörésére épült - közölte Rétvári Bence, aki szerint nem volt olyan dolog, amit ne akartak volna megváltoztatni.
    Megjegyezte: a kegyetlenség, a szívtelenség volt a kiválasztási szempont, a hazaszeretet az állami vezetőknél kizáró oknak bizonyult, és ennek kiszűrésére törekedtek a hétköznapokban is, ez itatta át a hétköznapokat is.
    A Mária Valéria híd lerombolására, majd újjáépítésére utalva azt mondta: a bevonuló szovjet csapatok a testvériséget szerették volna rákényszeríteni a közép-európai országokra, és ez ugyan a szavak szintjén többé-kevésbé meg is valósult, de valójában csak még nagyobb ellenállás született az országok között. A valóságban annyi együttműködés és barátság sem lehetett Csehszlovákia és Magyarország között, hogy egy hidat újjáépítsenek. Ezt nem a nemzetközi szocializmus és testvériség, hanem a demokrácia hozta el - jegyezte meg az Emmi parlamenti államtitkára.
    Hozzátette, hasonló helyzet és ellenséges hangulat alakult ki a magyar-román határon, s azt a szocialista időszak csak még inkább felerősítette.
    Rétvári Bence kitért arra is, hogy 2011 óta augusztus 23-a az unión belül a 20. századi önkényuralmi rendszerek áldozatainak közös emléknapja. Szerinte ezzel talán sikerült valamelyest áttörni a hallgatás falát, hiszen Nyugat-Európában is ugyanúgy is meg kell emlékezni a holokauszt és a kommunista diktatúra áldozatairól. Ezzel sikerült végre európai szinten is megmutatni, hogy amikor a diktatúrák áldozatairól beszélnek az unión belül, akkor ugyanúgy beszélni kell a Gulágra hurcoltakról és a zsidó származású emberek megsemmisítő táborokba hurcolásáról.
    Szólt arról is, hogy nagyon sok eseménynek van világnapja, de a kommunista diktatúrák százmillió áldozatának nincs. Mintha a világ adósa lenne százmillió halottnak, akik akár Sztálin, akár Rákosi, akár Enver Hodzsa vagy mások kegyetlenségei nyomán vesztették életüket - fogalmazott Rétvári Bence. A parlamenti államtitkár szerint ez lenne az az elégtétel, amit minimálisan megérdemelnének.
    Ugyanakkor bízik abban - mondta -, hogy a visegrádi négyek politikai súlyának növekedése az európai politikában talán a történelmünket is jobban előtérbe helyezi, és az áldozatok számára is valamelyest elégtétel lehet.