Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ellenzéki pártok: nem megoldás a vezetőváltás a Kliknél

2016-02-26 13:49:12

 

Ellenzéki pártok nem tartják megoldásnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) bejelentett vezetőváltást.

    Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke szerint a lépés rendszerszintű változtatás helyett a kapkodását bizonyítja. A politikus pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az, hogy a Klik hároméves fennállása alatt harmadik vezetőjét kapja, rávilágít arra, hogy nem csak személyi problémáról van szó.
    A Jobbik szerint azoknak az önkormányzatoknak, amelyek jó gazdái voltak az iskoláiknak, és a tanulók rendre az országos átlag felett teljesítettek a méréseken, vissza kellene adni a fenntartás lehetőségét.
    A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Pölöskei Gáborné kinevezése azt jelzi, hogy "működik a fideszes családpolitika". Azt írták: a politikusok családjai "nem maradtak az út szélén, egytől-egyig milliárdos közbeszerzéseket, földeket és trafikokat kaptak". Az ellenzéki párt megjegyezte: a családtagok "szerencsére véletlenül pont hazánk legjobb független szakemberei is egyben".
    Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben politizáló független országgyűlési képviselő a Klik megszüntetését szorgalmazta. Értékelése szerint az intézmény alapvetően hibás koncepción alapul, szerkezetileg működésképtelen, abba "nem lehet életet lehelni". Megjegyezte: pártja szerint Pölöskei Gáborné kifejezetten jó és elismert szakember, amin az sem változtat, hogy Áder János államfő testvéreként kinevezése nem feltétlenül elegáns.
    Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője közleményében azt írta: a Kliket nem megreformálni kell, hanem megszüntetni. "Egy olyan szervezetet, amely szakmai értelemben képtelen ellátni feladatát, és amelynek az adóssága percenként 20 400 forinttal növekszik, a földdel kell egyenlővé tenni" - fogalmazott, megjegyezve: a családbarát kormányzás nem azt jelenti, hogy a kormány, valamint a fideszes párttagok családtagjait hozzák helyzetbe.
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön közölte, hogy március 1-jétől Pölöskei Gáborné vezeti a Kliket, Hanesz József jelenlegi elnök pedig közös megegyezéssel február 29-én távozik beosztásából.