Auguszta napja van. | 2024.03.29

Oscar-díj - Statisztikai modellek szerint A visszatérő lehet a nagy befutó

2016-02-26 13:41:09

 

Több matematikai modell szerint is Alejandro Inárritu A visszatérő című filmje nyeri a legjobb film Oscar-díját vasárnap este Hollywoodban, ugyanakkor az elemzők nem zárják ki, hogy az Oscar-szavazók azért még okozhatnak meglepetéseket a gálán.

    Az idei filmes díjszezonban nyolc alkotás verseng a legjobb film díjáért, A visszatérő című túlélődráma, a Mad Max - A harag útja című apokaliptikus road movie, az ötvenes éveket idéző Brooklyn, Spielberg Kémek hídja című hidegháborús thrillere, A szoba című emberrablós dráma, a Spotlight - Egy nyomozás részletei, amelyben tényfeltáró újságírók kutatnak katolikus papok szexuális zaklatási ügyei után, a Marson rekedt űrhajósról szóló Mentőexpedíció és A nagy dobás, amely a 2008-as pénzügyi válság hátterét világítja meg.
    Alejandro Inárritu havas vadonban játszódó alkotását számos elemző emlegeti Oscar-várományosként, a fogadóirodákban is a legesélyesebb befutóként tartják számon. A BBC News két együttműködő technológiai cég statisztikai elemzésének eredményét idézi: hatalmas mennyiségű adatot összevetve a Cognizant és a Clarabridge is A visszatérőt hozta ki győztesként.
    A cégek modelljük kidolgozásához 150 féle tényezőt vettek figyelembe a filmek műfajától a jegybevételeken át a nézettségi adatokig, majd 15 évre visszamenőleg vizsgálták, hogy melyek voltak a legfontosabbak az Oscar elnyeréséhez, és ez alapján dolgozták ki algoritmusukat. Figyelembe vették azt is, hogy a népszerű filmes honlapokon milyen érzelmeket váltottak ki a vizsgált filmek, 150 ezer szöveges filmismertetést és számtalan pontozásos értékelést futottak át.
    A Cognizant képviseletében Nirav Patel elmondta, őket is meglepte, hogy az erős negatív érzelmek - például a düh - mekkora hatással lehetnek az Oscar elnyerésére. "Ha a főhős küzdelmei különösen erős érzelmeket váltanak ki a nézőkből, úgy érzik, mint ha maguk is ott lennének" - magyarázta Patel. Így miközben sok néző nehezen viseli el A visszatérő főhősének (Leonardo DiCaprio) szenvedéseit a filmvásznon, a statisztikák szerint ez mégis a film malmára hajtja a vizet.
    Számításaik azt mutatják, hogy A visszatérőnek 64 százalék, a Mad Max: A harag útjának 19,2 százalék, a Brooklynnak 13,6 százalék az esélye az Oscarra.
    Miközben Patel elárulta, hogy ő még nem is látta A visszatérőt, hangsúlyozta, hogy erre az Oscar-előrejelzéshez nincs is szükség, "az algoritmus sem nézi meg a filmeket". Egyébként modelljük az összes idei Oscar-jelöltet helyesen jósolta meg, és Inárritu Birdman című filmjének győzelmét is helyesen jelezte volna előre tavaly.
    Vannak azért olyan tényezők, amelyek miatt nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, melyik film viszi el az Oscart. Ilyen lehet az is, hogy Inárritu tavalyi győzelme miatt a filmakadémia tagjai közül esetleg néhányan inkább egy másik rendezőre szavaznak.
    A The Hollywood Reporter ugyancsak Oscar-matematikával támasztotta alá A visszatérő valószínűsíthető győzelmét. A szerző szerint Inárritu filmjének kétszer akkora az esélye az Oscarra, mint a Spotlightnak. Modelljéhez azt vette alapul, hogy a díjszezonban a filmek milyen fontosabb trófeákat gyűjtöttek be, hány jelölést kaptak, és ezek az elismerések az Oscarok történetében korábban milyen súllyal estek a latba.
    A filmes szaklap cikke is megjegyzi, hogy történhetnek meglepetések, ugyanakkor A visszatérő és Alejndro Inárritu győzelme mellett Leonardo DiCaprio, Brie Larson (A szoba) és Alicia Vikander (A dán lány) Oscarját is szinte biztosra jósolja.