Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brit EU-népszavazás - Brit pénzügyminiszter: óriási gazdasági hazardírozás lenne a Brexit

2016-02-26 12:02:22

 

A brit pénzügyminiszter szerint "óriási gazdasági hazardírozás" lenne a Brexit, Nagy-Britannia esetleges kilépése az Európai Unióból.

    George Osborne, aki a húsz legnagyobb fejlett ipari, illetve feltörekvő gazdaság (G20) pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek sanghaji találkozóján vesz részt, a BBC-nek  pénteken kijelentette: a világgazdaságot ma nagyobb kockázatok és bizonytalanságok terhelik, mint a 2008-as globális pénzügyi válság óta bármikor. Éppen ezért Nagy-Britannia "a lehető legrosszabb időpontban vállalkozna egy hatalmas gazdasági hazárdjátékra, ha elhagyná az Európai Uniót".
    Osborne hangsúlyozta, hogy a font máris gyengül. Hozzátette: megítélése szerint ebben a helyzetben súlyos gazdasági sokkot okozna Nagy-Britanniában a kilépés az EU-ból, és ő mindent megtesz ennek megakadályozására.
    A Financial Times pénteki értesülése szerint a brit pénzügyminiszter a sanghaji G20-értekezlet részvevőit is igyekszik rávenni arra, hogy a találkozó záróközleménye hívja fel a figyelmet a Brexit lehetséges veszélyeire. A londoni gazdaság napilap forrásai szerint Osborne a sanghaji rendezvény fontos eredményének tartaná, ha a világgazdaság hazai össztermékének (GDP) 85 százalékát adó országcsoport pénzügyi vezetői e hivatalos formában támogatnák Nagy-Britannia további EU-tagságát.
    A konzervatív párti brit kormány - miután a múlt heti EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról - június 23-ára népszavazást írt ki Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról.
    A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált EU tagja.
    A brit kormány és a kormányzó Konzervatív Párt azonban ennek ellenére megosztott a kérdésben, és a kabinet több tagja is jelezte, hogy a Brexit mellett kíván kampányolni, és a hivatalos kormányzati állásponttal ellentétben arra fog szavazni a júniusi népszavazáson, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. Brit sajtóértesülések szerint ugyanerre készül az alsóházi konzervatív frakció tagjainak harmada is.
    Csatlakozott a kilépést pártoló táborhoz Boris Johnson, London polgármestere, a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa is, akit a brit sajtó egyöntetűen a 2020-ban esedékes következő parlamenti választásokon már nem induló David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon.
    Pénteken Michael Howard, a Konzervatív Párt korábbi vezetője és miniszterelnök-jelöltje is bejelentette, hogy a Brexit mellett kíván kampányolni.
    A brit üzleti szféra ugyanakkor Osborne mellett áll.
    A héten kétszáz brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő nagyvállalat vezetői a The Times című konzervatív napilapban megjelent közös nyílt levelükben álltak ki a brit EU-tagság fenntartása mellett.
    Ez volt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezés a brit üzleti szektor részéről. Az aláírók által képviselt vállalatok - köztük a BP olajipari óriás, a BAE Systems, a legnagyobb európai hadiipari vállalatcsoport, az Airbus repülőgépgyártó konglomerátum, a legnagyobb brit távközlési vállalat, a BT, a Goldman Sachs International és az HSBC óriásbank, valamint a BMW, a General Electric és a BASF - több mint egymillió alkalmazottat foglalkoztatnak Nagy-Britanniában.