Auguszta napja van. | 2024.03.29

Savile-ügy: a BBC tudott a visszaélésekről, de nem lépett fel pedofil műsorvezetője ellen

2016-02-26 10:39:00

 A BBC-nek több lehetősége is lett volna arra, hogy véget vessen az egyik leghíresebb műsorvezetője által évtizedeken át elkövetett súlyos pedofil bűncselekmény-sorozatnak, de nem élt e lehetőségekkel - áll a bűnügyről többévi munkával összeállított, csütörtök este ismertetett vizsgálati jelentésben.

    Az ügy 2012-ben pattant ki, miután az egyik rivális kereskedelmi tévéadó, az ITV értesüléseket szellőztetett meg a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile súlyos szexuális visszaéléseiről.
    A csütörtökön közzétett, háromkötetes, ezeroldalas jelentés - amely hétszáznál több tanú meghallgatása alapján készült - összesen 72 áldozatot azonosított személy szerint. A jelentés azonban hangsúlyozza, hogy ez a szám csak azokat foglalja magában, akik hajlandók voltak beszámolni a velük történtekről, és akik esetében sikerült konkrét bizonyítékokat összegyűjteni.
    A jelentés megállapítja azt is, hogy noha a műsorvezető pedofil bűncselekményeiről folyamatosan keringtek a pletykák, a BBC akkori felső vezetésének azonban hivatalosan senki nem szólt, mivel a brit közszolgálati médiatársaságra azokban az évtizedekben "a félelem légköre" volt a jellemző.
    Még az 1980-as évek végén is előfordult, hogy egy fiatal kezdő BBC-alkalmazott jelentette közvetlen elöljárójának a Savile által ellene elkövetett szexuális visszaélést, de azt a választ kapta, hogy "tartsa a száját, mivel Savile VIP-személyiség".
    A jelentés csütörtöki közzétételének napján sugárzott BBC-műsorban több megszólaló egykori áldozat is elmondta, hogy annak idején "elképzelhetetlen" volt Savile felelősségre vonása, mert a műsorvezetőt mindenki "érinthetetlennek" tartotta.
    Lord Tony Hall, a BBC jelenlegi vezérigazgatója a jelentés ismertetése után elnézést kért Savile bűncselekményeinek egykori sértettjeitől, és elismerte, hogy a BBC "cserben hagyta" őket.
    A Savile-ügyben ez a második jelentés; az elsőt a Scotland Yard és a gyermekekkel szembeni kegyetlenkedések ellen kampányoló országos hálózat, az NSPCC állította össze a rendőrségi vizsgálat alapján három éve.
    Az a jelentés feltárta, hogy a Savile-hoz köthető első szexuális bűncselekményről 1955-ben tettek bejelentést, az utolsó feljelentés pedig 2009-ben kelt, vagyis a néhai műsorvezető dokumentálható bűncselekményeinek sorozata 54 évet ívelt át. 
    A Scotland Yard és az NSPCC jelentésében 214 bűncselekményt sikerült hivatalosan rögzíteni. A Savile-ra bizonyítható bejelentett szexuális bűncselekmények 73 százalékát 18 évnél fiatalabb lányok és fiúk ellen követte el az egykori BBC-sztár. Az áldozatok zöme 13-16 éves, a legfiatalabb sértett 8 éves volt a bűncselekmények idején.
    A Scotland Yard a Savile-ügyet a brit kriminalisztika történetének legsúlyosabb szexuális bűncselekmény-sorozataként tartja számon.