Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nagy-Britannia esetleges uniós kilépése sokat ártana Európa biztonságának

2016-02-26 08:15:00

Nagy-Britannia esetleges uniós kilépése rendkívüli módon megnehezítené a rendőri együttműködést és a határokon átnyúló bűnüldözési eljárásokat Európában, és ezáltal sokat ártana a kontinens biztonságának - figyelmeztetett az európai rendőrségi hivatal (Europol) igazgatója.

    Rob Wainwright hangsúlyozta, a britek távozásának súlyos következményei lennének a jelenlegi európai rendőri együttműködési rendszerre nézve. Az illetékes hozzátette, nem tudja, szükség esetén hogyan lehetne hatékonyan újraszervezni a rendszert - írta csütörtöki számában a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap európai kiadása.
    Az Europol vezetője kifejtette, még ha sikerülne is új megállapodásokat elfogadni, kétli, hogy az új rendszer olyan hatékony lenne, mint a jelenlegi.
    Mint mondta, a brit hatóságok tavaly 25 százalékkal több titkosszolgálati információt osztottak meg az Europolon keresztül, mint egy évvel korábban. "Nem tennék ezt, ha nem éreznék úgy, hogy ezt kell tenniük a saját érdekükben" - emelte ki Wainwright.
    Maga David Cameron brit miniszterelnök is sokat emlegeti a biztonsági aggályokat annak érdekében, hogy meggyőzze a választókat, szavazzanak a maradásra a Nagy-Britannia uniós tagságáról kiírt népszavazáson. A kilépés pártolói azonban félelemkeltéssel vádolják a kormányfőt, és azt mondják, hogy az Európai Unió tagállamai Nagy-Britannia távozása után is megosztanák Londonnal a titkosszolgálat értesüléseket.
    Nagy-Britanniában június 23-án népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarta tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, hogy a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthessenek arról, hogy az EU-n belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.