Auguszta napja van. | 2024.03.29

"Ismerj meg, hogy segíthess!"

2016-02-25 14:08:19

A Vakok és Gyengénlátók B-A-Z Megyei Egyesülete a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati támogatásával 2015. április 1. és 2016. április 30. között szemléletformáló programot valósít meg B.-A.-Z. megyében  „Ismerj meg, hogy segíthess!” címmel, melynek csütörtök délután a Kazincbarcikai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya adott otthont.

A Kazincbarcikai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának ügyintézői vettek részt a programban.

Az egyenlő bánásmód jogszabályba foglalt követelménye ellenére a gyakorlat azt tükrözi, hogy a közigazgatási szervek ügyfélfogadásain hátrányt szenvednek a látássérült emberek.
A projekt során Borsod-Abaúj-Zemplén megye 20 közintézményében szemléletformáló napokat rendeznek összesen 100 ügyintéző bevonásával a látássérültek speciális problémáinak és azok megoldási módjainak átadására. A megvalósításban részt vesz 14 látássérült személy és látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus is.

Szituációs feladatokkal gyakorolják az ügyfélfogadásokon látássérült ügyféllel kapcsolatos helyzetet.


Közvetlen célcsoport: a B.-A.-Z. megyében élő látássérült személyek és a megyében ügy intézni kívánó látássérült személyek. Közvetett célcsoport: az ügyfélfogadásokon látássérült ügyféllel kapcsolatba kerülő ügyintézők, a látássérült személyt kísérő családtagok, egyéb fogyatékossággal élő személyek, akik az érintett hivatalokba érkeznek, az érintett intézmények projektbe be nem vont munkatársai.

Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke


A projekt során kidolgoztak és eljuttattak egy információs füzetet a bevont intézmények ügyintézőinek a látássérülteket érintő, munkájukban jól hasznosítható speciális ismeretekkel.

Különféle eszközök segítik a vakokat és gyengénlátókat


Projektjük eredményeként végbe megy a bevont ügyintézők szemléletváltása, új ismeretekkel bővül tudásuk. Az érintett dolgozók képessé válnak arra, hogy az általuk közreadott gyakorlati módszereket munkájuk során alkalmazzák. Ezáltal a hivatalokat felkereső látássérültek egyenlő bánásmódban részesülnek.