Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fiatalkorú embercsempészeket vettek őrizetbe Olaszországban

2016-02-25 12:40:27

 

Négy fiatalkorú embercsempészt vettek őrizetbe csütörtökön egy Szicíliába érkezett több száz fős migránscsoportból. Az olasz hatóságok szerint a bűnszövetkezetek egyre gyakrabbban tizennyolc év alatti fiatalokkal szállíttatják a migránsokat.

 

    Az olasz parti őrség hat gumicsónaknak nyújtott segítséget az Észak-Afrika és az olasz partok között fekvő Szicíliai-szorosban. A hajókon utazó több mint háromszáz migránst a szicíliai Pozzallóban működő regisztrációs központba (hot spot) vitték azonosításra. Az olasz hatóságok gyakorlata szerint a migránsokat mindenekelőtt arról kérdezték, kik szállították őket, így sikerült a csoportban hat embercsempészt azonosítani, akik között négy fiatalkorút találtak.
    Nem ez az első alkalom, hogy tizennyolc évnél fiatalabb embercsempészeket tartóztatnak fel Olaszországban. Egyre gyakoribb jelenségről van szó Maria Francesca Pricoco, a szicíliai Catania kiskorúak bíróságának elnöke szerint. Maria Francesca Pricoco korábban úgy  nyilatkozott, hogy a migránsokkal teli hajókat az olasz partok felé elindító észak-afrikai - főleg líbiai - bűnszövetkezetek egyre inkább fiatalkorúakra bízzák e járművek kormányzását. Közép- és észak-afrikai gyerekekről van szó, akik szintén migránsként érkeznek Líbiába, ahol a helyi embercsempészek "gyorstalpaló tanfolyamokon" készítik fel őket arra, hogy átkeljenek a hajókkal a Földközi-tengeren. Ingyenes munkaerőnek számítanak, vagy pár száz dollárt keresnek egy átkeléssel. A fiatalkorúak alkalmazása több előnnyel is jár az embercsempészek számára: nem kell saját embereiket feláldozniuk, és ha a fiatalkorúkat feltartóztatják, nem kerülnek börtönbe. Az embercsempészeknek ezen fiatalok esetleges halála vagy elfogása nem számít veszteségnek. "Áldozatok ők maguk is" - hangsúlyozta Maria Francesca Pricoco.  
    A Caritas katolikus segélyszervezet tavaly év végi adatai szerint Olaszországban több mint 15 ezer kíséret nélküli kis - és fiatalkorú migráns tartózkodott a különböző állami és egyházi befogadóállomásokon, és közülük több mint ötezer megszökött vagy "eltűnt" innen.