Emma napja van. | 2024.04.19

Duna House: a fővárosban továbbra is sok a befektetési célú ingatlanvásárló

2016-02-25 09:58:14

 

A fővárosban továbbra is nagy a befektetési célú ingatlanvásárlók aránya, holott a támogatási környezet a lakhatási célú vásárlóknak kedvez - közölte a Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat saját adatain alapuló felmérését csütörtökön az MTI-vel.

    A Duna House elemzése szerint az idén a budapesti ingatlanvevők átlagosan 44 százaléka befektetési céllal vásárol. Arányuk 41 és 47 százalék között ingadozik hétről hétre, és nem tűnik úgy, hogy csökkenne, holott éppen erre lehetett számítani, mert az idén életbelépő új családok otthonteremtési kedvezménye (csok) egyre nagyobb lehetőséget biztosít azoknak, akik saját célra vennének ingatlant.
    A jelenség egyik magyarázata a DH szerint, hogy a bankokat váratlanul érte a január eleji csok módosításcsomag, ami azóta ismét változott. Adminisztratív oldalról ezeket nem voltak képesek lekövetni és még vannak olyan pontjai a törvénynek, amellyel kapcsolatban felügyeleti állásfoglalásra várnak. Ennek az lett a következménye, hogy több pénzintézet is több alkalommal felfüggesztette a befogadást, vagyis egyelőre akadozik a rendszer - írták.
    A kínálat is szűkös, alig akad újépítésű lakás, ráadásul ezek árába a fejlesztők beépítették a csok összegét. A következő időszakban ez változni fog, rengeteg új projekt indul majd, ami az év második felében jelenik meg a kínálatban. Használtlakás oldalon szintén nehézkes a keresés, mert a tulajdonosok kivárnak, arra számítva, hogy a várható piaci fellendülés további áremelkedést hoz.
    Az elemzés szerint a képet tovább árnyalja, hogy a befektetők közül sokan élnek a csok támogatással, ha megtehetik. A jogalkotó ugyanis kivette a szabályozásból a második lakás tilalmát.
    Kiemelik: a keresleti oldal megnőtt, a Duna House keresleti indexe az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja. Az viszont kérdéses, hogy a pénzintézetek és a piac ki tudja-e szolgálni ezt a növekvő igényt.