Auguszta napja van. | 2024.03.29

A NAV két és félmilliárd forintos áfacsalási ügyben tett vádemelési javaslatot

2016-02-25 08:24:41

 

Egy bűnszervezet elsősorban étolaj és cukor kereskedelemmel foglalkozó cégláncolatot működtetve több mint két és félmilliárd forint áfát csalt el, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) vádemelési javaslatot tett az ügyben a Fővárosi Főügyészségnél - közölte az adóhivatal csütörtökön az MTI-vel.

 

    A közlemény szerint a 28 gyanúsított tizenhat gazdasági társaságot működtetett, amelyek a Szlovákiából beszerzett árukat Magyaroszágon - egy általuk létrehozott cégláncolat közbeiktatásával - főként multiknak, élelmiszerláncoknak, nagyüzemi felhasználóknak értékesítették. Azonban az áru a valóságban egyenesen a megrendelők, vevők címére érkezett, csak papíron futott ennél nagyobb kört a cégek között.
    A pénzügyi nyomozók lefoglaltak 22 millió forint készpénzt, valamint 145 millió forint értékben nagy értékű gépkocsikat, motorkerékpárokat, karórákat. Zárolták az érintett cégek, illetve a gyanúsítottak bankszámláit és az elkövetők ingatlanjait. Összesen mintegy 800 millió forint értékű vagyont biztosítottak. 
    A bűnszervezet "feje" az áfacsalásból megszerzett pénzből luxusingatlan építésébe kezdett. Szerették a fényűzést, a gyanúsítottak otthonában több száz pár cipőt találtak, köztük több százezres darabok is voltak - írják. 
    A stróman cégek ügyvezetői hajléktalan, munkanélküli személyek voltak, helyettük ténylegesen a bűnszervezet tagjai irányítottak; ők intézték az adminisztrációval, logisztikával kapcsolatos feladatokat. Négy stróman ügyvezető ellen elfogatóparancs van érvényben, egy stróman Franciaországban tölti börtönbüntetését. A bűnszervezet irányítója és "helyettese" házi őrizetben van, a strómanokat felhajtó férfi lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll - írja a NAV. 
    Az ügyben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, üzletszerűen elkövetett pénzmosás, számvitel rendjének megsértése, és közokirat-hamisítás miatt élnek vádemelési javaslattal - áll az adóhivatal közleményében.