Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alapjogokért Központ: a kérdés megfelel az előírásoknak

2016-02-24 18:57:00

 Az Alapjogokért Központ szerint megfelel a hatályos előírásoknak a kormány által népszavazásra javasolt kérdés, amely tiltott tárgykörnek sem minősül.

    A központ MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben az áll: álláspontjuk szerint a kérdés megfelel a hatályos alkotmányos és törvényi előírásoknak, így a Nemzeti Választási Bizottság előreláthatóan hitelesíteni fogja. A téma az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozónak minősül, tekintettel arra, hogy sem magyar, sem uniós előírás nem zárja ki a magyar törvényhozás erre vonatkozó jogalkotási kompetenciáját. Éppen hogy az unió tervezett döntései ütköznek a magyar alaptörvénybe, ezáltal sértik Magyarország szuverenitását - jegyezték meg.
    A kérdés tiltott tárgykörnek sem minősül - hangsúlyozták. Az alaptörvény - a korábbi alkotmánnyal megegyezően - ugyanis azt írja elő, hogy "nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről" nem lehet népszavazást tartani. Az uniós jog azonban az Alkotmánybíróság következetes joggyakorlata alapján nem minősül nemzetközi jognak, hanem egy önálló és speciális jogterületnek, ezáltal azzal összefüggésben kiírható népszavazás.
    Az alkotmányos kötöttségeken túl azt is fontosnak tartották kiemelni a közleményben, hogy a kérdés "megfelelőnek látszik" a népszavazási törvény szempontjából is: megfelel a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének is. Vagyis arra egyértelműen lehet válaszolni, és az Országgyűlés is vélhetően el tudja majd dönteni, hogy terheli-e jogalkotási kötelezettség, és ha igen, milyen jogalkotásra köteles.
    Orbán Viktor miniszterelnök szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvóta ügyében. A kormány által a Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"