Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2016-02-23 15:33:30

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Európa nagyobb részén továbbra is az évszakos átlagnál jóval enyhébb idő jellemző, csak a Balti-ősföld felett örvénylő ciklon hátoldali áramlási rendszerében a Brit-szigetek és Skandinávia fölé érkezik hideg levegő. A borult ég alatt Svédországban, Finnországban több helyen kevéssel fagypont alatt alakul a hőmérséklet egész nap, emellett a Kelet-európai-síkság északi felén is hasonlóan hideg van, de errefelé nagy területen havazik és vastagszik a már meglévő hóréteg. Intenzív hóesést észleltek az orosz főváros környékén, ahol a kora reggeli mérések alapján a 30 cm-t is elérte a hóvastagság. Ugyanakkor a fentebb említett ciklon hosszan elnyúló hidegfrontjától délre - hozzávetőlegesen az 50. szélességi körtől egészen a Földközi-tenger medencéjéig - sokfelé beköszöntött az igazi tavaszias idő. Ausztriában 23 fokkal hétfőn 26 éves februári hőmérsékleti rekord dőlt meg, de ugyanilyen meleg Szerbia, Románia, valamint Spanyolország déli és keleti részén is előfordult. Szerda estig a lehűlést okozó hidegfront a Kárpát-medencén is átvonul, visszaesik a hőmérséklet, a fronton keletkező hullám a Dél-Dunántúlon jelentős csapadékot okoz.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig:
    --------------------------------------------------
    Hajnalig erősen felhős vagy borult marad az ég, legfeljebb átmeneti szakadozások lehetnek az összefüggő felhőtakarón. Sokfelé számíthatunk esőre, a déli megyékben intenzív záporok is lehetnek, sőt az esti időszakban a Dél-Dunántúlon - ahol területi átlagban is jelentős csapadékra készülhetünk - az ég is megdörrenhet. Az éjszaka második felében a magasabban fekvő helyeken havas eső, főleg a a Mecsekben havazás is lehet. Kora reggeltől északnyugat felől gyors ütemben felszakadozik a felhőzet, a délelőtt folyamán az összefüggő csapadékzóna Erdély felé elhagyja az országot. Mögötte napközben gomolyfelhők képződnek, felhőátvonulásokra számíthatunk futó záporokkal, néhol jégdarával, illetve a hegyvidéki területeken hózáporok is kialakulhatnak, elsősorban a Balassagyarmat-Szeged vonaltól keletre. A délnyugati szél estétől északnyugatira fordul, megerősödik, a front átvonulásakor éjjel átmenetileg nagy területen viharos szélrohamok is lehetnek. A szél tartós mérséklődése szerda délutántól várható.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1, 6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán országszerte 8, 9 fok körül valószínű.