Friderika napja van. | 2019.09.20 | MNB középárfolyam:

Egész napos tüntetéseket jelentett be a koszovói ellenzék

2016-02-23 15:23:21

 

Két hétig tartó egész napos tüntetéseket jelentett be a három legnagyobb koszovói ellenzéki párt kedden Pristinában annak érdekében, hogy megakadályozzák az új köztársasági elnök megválasztását.

    A helyi sajtó beszámolói szerint az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) tagjai sátrakat állítottak fel a pristinai kormány és a parlament épülete előtt tiltakozásul az ellen, hogy várhatóan Hashim Thaci külügyminisztert választja meg köztársasági elnökké a parlament. Az ellenzék bejelentette: március hetedikéig tiltakozik, akkor jár le ugyanis az elnökválasztás határideje, azaz ha addig nem lesz új elnöke Koszovónak, előre hozott választást kell kiírni.
    Az ellenzék szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Bejelentették: mindaddig akadályozzák a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A Hashim Thaci elnökké választása elleni tiltakozás újabb eleme az ellenzéki egyet nem értésnek.  
    A koszovói rendőrség nagy erőkkel vonult ki Pristina főterére, hogy az esetleges incidenseket megakadályozza.
    Nem hivatalos információk szerint a pristinai parlament csütörtöki ülésén kerülne napirendre az új köztársasági elnök megválasztása, és eddig az egyetlen jelölt Hashim Thaci.