Emma napja van. | 2024.04.19

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Olaszországot a milánói imám elrablása ügyében

2016-02-23 13:22:47

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elítélte kedden Olaszországot egy emberrablás ügyében, amelyet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei követtek el több mint tíz évvel ezelőtt Milánóban, a terrorizmus elleni harc keretében.

    A strasbourgi székhelyű bíróság tájékoztatása szerint az ügy előzménye, hogy a terrorizmussal gyanúsított egyiptomi muzulmán szélsőségest, Musztafa Oszama Naszr (más nevén Abu Omar) imámot az olasz katonai titkosszolgálat (SISMI) és a CIA egyeztetett akciójában 2003-ban a nyílt utcán elrabolták. Visszavitték hazájába, ahol elmondása szerint négy évet töltött börtönben, megkínozták, majd vádemelés nélkül szabadon bocsátották.
    Az Európa Tanács égisze alatt működő EJEB kimondta: Olaszország több cikkét is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének, például a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a kínzás tilalmáról, valamint a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogról szólókat. Az ítéletben emellett hangsúlyozták, hogy az ügyben folytatott olaszországi eljárás nem vezetett el a felelősök megbüntetéséhez.
    A strasbourgi bírák ítélete szerint az olasz államnak a jogsértések miatt három hónapon belül összesen 115 ezer euró kártérítést és perköltséget kell kifizetnie Abu Omarnak és feleségének.
    Az olasz hatóságok tagadták részvételüket a jelenleg Egyiptomban élő, távollétében azonban Olaszországban hat évi börtönbüntetésre ítélt imám elrablásában. Az EJEB azonban megállapította: a hatóságok tisztában lehettek vele, hogy a férfi úgynevezett "rendkívüli kiadatás" áldozata, amely George W. Bush akkori amerikai elnök 2001. szeptember 11. után kialakított politikájának értelmében a terrorizmus elleni küzdelem szükséges eszközének minősült.
    Egy olasz bíróság 2009-ben huszonhárom amerikai állampolgárt, köztük huszonkét CIA-ügynököt ítélt el távollétükben az emberrablással kapcsolatban, a római kormány azonban egyelőre nem kérte kiadatásukat az Egyesült Államoktól. Ez volt a világon az első eset, hogy olyan ügyet tárgyaltak, amelyben a CIA terrorizmussal gyanúsított személyeket rabolt el, és "helyezett ki" kínvallatásra más országokba, ahol ez a módszer megengedett volt.