Ulrik napja van. | 2020.07.04 | MNB középárfolyam:

Az MNB meghosszabbította a felkészülési időt a bankoknak a forint lejárati összhang javítására

2016-02-23 13:20:29

 

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2017. április 1-jére módosította a hitelintézetek forint lejárati összhangjának szabályozásáról szóló rendelet hatályba lépését, fél évvel meghosszabbította a bankok felkészülési idejét a rendeletben előírtak teljesítésére - közölte a jegybank kedden.

    A közlemény szerint a haladékot az indokolja, hogy a jelzálogjogi szabályozás várható módosítását is figyelembe kell venniük majd a bankoknak. A módosítással bevezetnek egy úgynevezett de minimis szabályt is, amely mentesíti a három milliárd forintnál alacsonyabb, rendszerszinten nem jelentős nettó lakossági jelzáloghitel-állománnyal rendelkező intézményeket az új előírások alól.
    Emlékeztetnek arra: az MNB 2015 júniusában alkotott rendeletet, amely alapján a magyarországi hitelintézetek a forint lakossági jelzáloghitel-állományukat legalább 15 százalékban hosszú lejáratú, jelzálogfedezetű forint forrásokkal finanszírozzák. Az intézkedés a túlzott forint lejárati eltérés mérséklése mellett hatékonyan támogathatja a hazai jelzáloglevél-piac újjáéledését és a hosszabb kamatperiódusú, alacsonyabb hitelkockázatú jelzáloghitelek elterjedését is.
    A jegybank kiemeli, hogy a stabil, hosszú lejáratú forrásokra támaszkodó jelzáloghitelezésnek és az ezt támogató, aktív jelzáloglevél-piac megteremtésének fontos feltétele a hazai zálogjogi szabályozás felülvizsgálata.
    Egy jól működő jelzáloglevél-piacnak fontos feltétele a megfelelő zálogjogi háttér, amit az új Polgári törvénykönyv által bevezetett különvált zálogjog nem támogat kellő mértékben. Ezt a jogintézményt nem ismeri az európai bankszabályozás és nem is történt jelentősebb jelzáloglevél-kibocsátás a hatálybalépése óta. Ezért a korábban alkalmazott önálló zálogjog újbóli bevezetése elengedhetetlen az európai pénzügyi szabályozással való összhang és az egyenszilárdságú jelzáloglevél-piac fejlesztésének szempontjából - áll a közleményben.
    A jegybank szerint a jogszabályi változások várhatóan 2016 tavaszán történnek meg, így a 2017. április 1-jei határidő biztosítja azt, hogy a jelzálog-finanszírozási elvárásoknak való megfelelés az új zálogjogi szabályok mellett valósulhasson meg. A határidő-hosszabbításssal a jegybank szerint a bankoknak több idejük lesz a felkészülésre akár saját jelzálogbank alapításán, akár refinanszírozási megállapodások megkötésén keresztül.
    Az új határidő megállapítása összhangban áll az Európai Központi Banknak az MNB rendeletéhez fűzött véleményével is - jegyezték meg a közleményben.