Auguszta napja van. | 2024.03.29

Iohannis: a fejlődés hordozója lehet a román diaszpóra

2016-02-23 11:04:03

 

Klaus Iohannis román államfő szerint nem veszteségként, hanem "Románia fejlődésének hordozójaként" kell tekinteni a külföldön élő románokra.

    Iohannis egy bukaresti rendezvényen fejtette ki álláspontját a román diaszpóráról kedden. Az eseményen Dacian Ciolos kormányfő is részt vett.
    "A román államnak egyaránt kell szolgálnia az ország határain belül és a határokon kívül élő románokat. (...) Olyan dinamikus világban élünk, amelyben a nemzeteket már nem veszik körül határok, és amelyben az identitások egymásra tevődnek. Egy erős Románia olyan emberekre épül, akik képesek jólétet teremteni. Ebben nem tekinthetünk el Románia aktív részének a felétől, amelyik a határokon túl dolgozik" - fogalmazott a román államfő.
    Iohannis szerint az elnöki palotában tartott diaszpóratanácskozás arra hivatott, hogy új szemlélet alapjait tegye le, amelyben nemzeti prioritásnak számít az odafigyelés a határon túli románokra, és amelyre közpolitikák és programok épülhetnek.
    Az államfő szerint a diaszpóra lehetőségnek tekintése azon alapul, hogy a határon túli románok olyan tapasztalatra, szakértelemre és kapcsolatokra tesznek szert, amelyekkel Romániában nem rendelkezhetnének. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy kevés külföldön élő román tervezi, hogy hazaköltözzön Romániába.
    "Románia nem engedheti meg magának, hogy elpazarolja azt az értékes humán erőforrást, amelyet a határon túli románok jelentenek" - állapította meg az elnök. Szerinte ők nemcsak "a román lélek nagykövetei" és a román kultúra és szokások hordozói, hanem a terveknek, a beruházásoknak, a kutatásnak, valamint a művészeti és kulturális cseréknek is forrásai. Klaus Iohannis azt is kiemelte, hogy Románia nemzetközi megítélését nemcsak a helyi valóság alakítja, hanem az is, hogy miként láttatják az országot a külföldön élő románok.
    Az államfő úgy vélte: hosszú távon az a cél, hogy a románokat ne a szükségszerűség taszítsa külföldre, hanem saját választásuk.
    "Addig is a határon túli románoknak egy bizalmon alapuló partnerséget ajánlok. A közös cél Románia erős és jóléti állammá való alakítása" - jelentette ki a román államfő. Azt is hozzátette, hogy a kormány olyan konkrét lépéseket tervez, amelyek a diaszpóra stratégiai fontosságát helyezik előtérbe.
    A román hatóságok 2-3 millióra becsülik a külföldön tartózkodó román vendégmunkások számát.