Andrea napja van. | 2024.04.18

Szerb belügyminiszter: Belgrád nem engedi be az afgán migránsokat az osztrák korlátozások miatt

2016-02-23 07:43:11

 

Belgrád nem engedi be az afgán migránsokat addig, amíg Ausztria korlátozó intézkedéseket tart fenn - ismertette a szerb lépéseket Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a Vecernje Novosti című belgrádi napilap keddi számában.

 

    A tárcavezető hozzátette: országa nem lesz a migránsok gyűjtőközpontja. 
    A szerb korlátozást követően mintegy hatszáz afganisztáni rekedt a macedón-szerb határon fekvő Tabanovciban - közölte a lap. Egyelőre nem tudják, hogy mi lesz velük, folytathatják-e útjukat, vagy vissza kell fordulniuk. 
    A macedón külügyminisztérium közleménye szerint az afgánok mindaddig a tabanovci befogadóközpontban maradnak, amíg Horvátország és Szerbia nem hoz végleges döntést arról, hogyan kezelik ezentúl az Afganisztánból érkezőket. 
    Mivel Macedónia sem engedi be a hétvége óta az afgánokat Görögországból, a görög-macedón határon több mint ötezren torlódtak fel. 
    Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik ország döntött a korlátozásról - fogalmazott a Vecernje Novosti -, hiszen hivatalosan sem Ausztria, sem Szlovénia, sem Horvátország nem jelentette be, hogy tilos lenne az afgánok továbbengedése. A lap információi szerint ugyanakkor a hétvége óta egyetlen afganisztáni migráns sem léphette át a szerb-horvát határt. 
    Az újság megfogalmazása szerint a szigorítás alátámasztani látszik azokat a spekulációkat, illetve meg nem nevezett brüsszeli forrásoktól származó információkat, amelyek szerint az Európai Unió március elsejével teljesen lezárja a határait a közel-keleti migránsok előtt, így azok sem léphetnek be többé, akik háborús övezetből érkeznek. A Danas című szerb napilap múlt heti értesülései szerint fokozatosan zárják majd le a határokat, előbb az iraki, majd az afganisztáni, végül a szíriai állampolgárokat sem engedik be. A sorrend most úgy tűnik, kissé különbözik, a szigorítások azonban már tapasztalhatók. 
    Hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be a migránsok Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják. A migránsok okmányait az országba való belépéskor és kilépéskor is lepecsételik, ez az igazolás helyettesíti az útlevelet. 
    Az új ellenőrzés célja, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat, azzal ugyanis, hogy már Macedóniába sem léphetnek be azok, akik egyébként sem folytathatnák útjukat az Európai Unió országai felé, jelentősen csökken a migrációs nyomás a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokon. 
    Hétfőn körülbelül nyolcszáz olyan migráns érkezett Presevóba, akit már az új rendszer szerint vettek nyilvántartásba.