Andrea napja van. | 2024.04.18

Külön egységet állítottak fel a kerítés helyreállítására

2016-02-23 07:11:00

 

Külön egységet állítottak fel a magyar határkerítés helyreállítására, amennyiben megrongálják - nyilatkozta az M1 aktuális csatornának hétfőn Pintér Sándor belügyminiszter, aki továbbra is hatékonynak tartja a műszaki határzárat.

 

    A belügyminiszter kiemelte: a kerítés tavaly október közepi megépítése állította meg a menekültáradatot. Mint felidézte: korábban volt olyan nap, amikor tízezren érkeztek a magyar határokhoz és át is keltek rajta. "Ma van olyan nap, amikor egyetlen egy ember sem próbál átlépni a kerítésnél" - hangsúlyozta Pintér Sándor, hozzátéve: "számomra ez hatékony."
    Pintér Sándor szerint a kerítés javításának költségei jelenleg minimálisak. Az igazán nagy tételt a megerősített rendőri jelenléttel kapcsolatos kiadások jelentik - hangzott el az M1 híradójában.
    Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte, hogy tavaly ősz óta a legtöbb, 501 határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 113, szombaton 151, vasárnap pedig 237 határsértőt fogtak el.
    Az MTI tudósítója hétfőn a helyszínen azt tapasztalta, hogy már nappal is egyre több a migráns a szerb-magyar határ térségében, a vajdasági oldalon folyamatosan bukkannak föl tíz-húsz fős csoportok.
    A migránsok mozgását a határt őrző rendőrök és katonák távcsővel, valamint technikai eszközökkel folyamatosan figyelik. Hétfőn kora délután a katasztrófavédelem egy drónja szállt föl Mórahalom közelében, és a járőrök a drónra erősített kamera képén követték nyomon a határ túloldalán tartózkodókat. Hétfőn rendőrségi helikopter is járőrözött a térségben, a határ mentén telepített hőkamerák segítségével pedig már több kilométeres mélységben felfedezhető, ha a migránsok a zöldhatár felé tartanak.