Andrea napja van. | 2024.04.18

Az ellenzéki politikája azzal járna, hogy kizárják a magyarokat a brit munkaerőpiacról

2016-02-22 13:13:17

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék politikája azzal a következménnyel járna, hogy a magyar munkavállalókat két éven belül kizárják a brit munkaerőpiacról.

    Kósa Lajos hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az ellenzék azt követeli, Magyarország semmiben ne engedjen a brit szociális juttatások átalakítására vonatkozó londoni terveknek. A Fidesz politikusa szerint azonban az uniós megegyezés hiánya azt jelentette volna, hogy az EU-tagság mellett kampányoló David Cameron brit miniszterelnök kudarccal megy haza az Európai Tanács üléséről, és felerősödik az uniós tagságot ellenzők tábora.
    Márpedig ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból - folytatta -, az azzal járna, hogy az összes európai munkavállalót, köztük a magyarokat is, kizárják a brit munkaerőpiacról, és csak rendkívül körülményesen, nehézkesen lehetne munkát vállalni a szigetországban.
    Az a helyes kompromisszum, amit Orbán Viktor kormányfő megkötött, ezzel ugyanis a magyarok szabad munkavállalása továbbra is biztosított szerte Európában - mondta a frakcióvezető.
    A migráció ügyében Kósa Lajos úgy fogalmazott: "meg kell tanulni elolvasni azokat a szövegeket, amelyek az Európai Tanács nyilatkozatának részét képezik". A dokumentumban ugyanis nem állapítottak meg többet, minthogy az EU jogszabályait - beleértve a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatosokat - be kell tartani - mondta, jelezve: szinte ugyanez van a tavaly decemberi nyilatkozatban, amely ellen Magyarország - Szlovákiához hasonlóan - bírósághoz fordult.
    Arra a kérdésre, hogy a nemzeti bank nyeresége szerinte közpénz-e, a kormánypárt frakcióvezetője azt válaszolta: "politikai értelemben közpénz, gazdasági, könyvelési, technikai, költségvetési szempontból csak áttételesen közpénz, mert egy vállalatnak a nyeresége".
    Többen is faggatták Habony Árpádról, például arról, ad-e a politikai véleményére. Erre Kósa Lajos azt felelte: "bizonyos kérdésekben adok, másokban meg nem". Példaként megjegyezte: "Árpád azt mondja, hogy nyilvánvalóan képtelen és meztelen provokáción alapuló újságírói kérdésekre nem kell válaszolni". "Folyosói beszélgetős minőségben tette ezt a megjegyzést" - mondta egy másik kérdésre válaszolva.
    Arra a kérdésre, kellően súlyosnak tartja-e azt az ítéletet, amelyben Balogh Józsefet, Fülöpháza független polgármesterét súlyos testi sértés bűntette miatt 420 ezer forint pénzbüntetésre ítélte első fokon a bíróság, azt válaszolta: az ügy közvetlen körülményeit nem ismeri, de "általában azt gondolom, hogy senkit nem kell bántalmazni".
    A salgótarjáni időközi polgármester-választás kampányáról - szintén kérdésre - Kósa Lajos azt mondta: az egyik legfontosabb kérdés, hogyan lehetséges, hogy Salgótarján 2014-ben, az adósságmentesítés után tiszta lappal indult, ehhez képest 1,2 milliárdos hiánya van a városnak, amit a szocialista vezetés egy év alatt hozott össze.
    Végül szóba került az oktatás témája is, amelyről a frakcióvezető úgy fogalmazott: abban "egyetértek a tüntetéssel - magam is kockás ingben vagyok -, hogy hívják fel a problémákra a figyelmet az érintettek", de a tüntetés sok kérdés megvitatására alkalmatlan forma, le kell ülni tárgyalni, mert sok követelés szembemegy egymással. A kockás ingjét firtató kérdésre megjegyezte, "nem kell mindenben lényeget látni".
    Azt is mondta, hogy minden olyan szervezettel érdemes tárgyalni, amelynek van strukturált véleménye és lehet tudni, kiket képvisel. Azt nem tudja megítélni, hogy a Civil Közoktatási Platform ilyen szervezet-e.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány