Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magas a feketefoglalkoztatás aránya a vagyonőröknél

2016-02-22 09:28:00

 A vagyonőrök kamarai tagságának lényege az átláthatóság lenne, hiszen jelenleg semmilyen adminisztrációs szűrő nincs és nagyon magas a feketefoglalkoztatás aránya - mondta a Személy -, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezetének elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

    Német Ferenc kifejtette, az elmúlt öt évben 144 ezer vagyonőri igazolványt adott ki a rendőrség, de csak 76 ezer ember vett részt a kötelező képzéseken. Mintegy hatvanezren tehát "eltűntek", akik között vannak, akik elhagyták a szakmát vagy meghaltak, de nagy részük nincs bejelentve, így nem jogosult egészségügyi ellátásra vagy nyugdíjra sem. Hozzátette, "öngyilkos árverseny" folyik a piacon a munkáért, a cégek csak abban érdekeltek, hogy megbízást kapjanak, abban már kevésbé, hogy a munkaerő megfelelően képzett legyen.
    A kamarai tagság segítene abban, hogy egy állandóan frissülő tudáshoz is hozzájussanak a vagyonőrök például a migrációval vagy egyéb biztonsági kockázatokkal kapcsolatban - emelte ki Német Ferenc.