Csongor napja van. | 2024.04.16

Hétfőtől új módszer szerint regisztrálják a migránsokat a balkáni útvonalon

2016-02-21 18:42:00

Szerbia nem zárta le egyik határát sem, ugyanakkor a migránsok regisztrálását a balkáni útvonalon hétfőtől a Zágrábban néhány napja megbeszélt új rendszer szerint végzi majd - jelentette ki vasárnap Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter.

    Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban arról állapodtak meg, hogy ezentúl a migránsokat közös erővel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat. Ez a megoldás lassítja a migránsok érkezését. Aleksandar Vulin kiemelte, azzal, hogy már Macedóniába sem léphetnek be azok, akik egyébként sem folytathatnák útjukat az Európai Unió országai felé, jelentősen csökken a migrációs nyomás a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokon. 
    Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át - közölték vasárnap a görög hatóságok. A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt teszi. A szerb szociálisügyi miniszter ugyanakkor kiemelte, Belgrád nem hoz ilyen döntéseket, a migránsok belépéséről elsősorban Ausztria és Szlovénia dönt. 
    A miniszter szerint jelenleg körülbelül kétezer migráns tartózkodik az országban. Délelőtt kisebb incidens történt a szerb-horvát határon fekvő Sidnél, amikor a migránsok körülbelül 100 fős csoportja gyalog indult el a helyi befogadóközpontból Horvátország felé. Rendőrök állították meg őket, a szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint a migránsok kövekkel dobálták meg a rendőröket, majd leültek az úttestre, nem akartak visszamenni a sidi központba, végül a hatóságok eltávolították őket az úttestről.
    Az éjszaka mintegy hatszáz migránst szállítottak tovább Horvátország felé Sidből, további ötszázan azonban még mindig ott várakoznak. Ugyanakkor azokat, akik valamiért nem léphettek be Horvátországba, a szerb-magyar határ melletti Szabadka befogadóközpontjában helyezték el.
    Macedóniából az éjszaka mintegy ötszáz bevándorló érkezett Szerbiába, akik a szükséges regisztrálás után folytatták útjukat Sid felé - közölte értesülését a honlapján a szerbiai közszolgálati televízió.