Márk napja van. | 2024.04.25

Cerar: Szlovénia biztonságos ország

2016-02-21 17:01:00

 

Szlovénia biztonságos ország, és állampolgárainak nem kell félnie a migránsoktól - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök a hétvégén, miután az utóbbi napokban több helyen is tüntettek Szlovéniában a kormány által tervezett befogadóállomások létrehozása ellen.

 

     Az utolsó ilyen tüntetést szombaton tartották Sencurban, a Ljubljanától északra fekvő Kranj városától nem messze: közel háromezren vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a településen tervezett befogadótábor létrehozása ellen.
    "Szlovéniában magas fokú a biztonság, és állampolgárainak nem kell félnie a migránsoktól" - mondta Cerar a közszolgálati televíziónak adott interjújában. Hozzátette: "ideiglenesen el kell helyeznünk valahol a bevándorlókat, míg nem tudják tovább folytatni az útjukat". 
    A kormányfő kiemelte: a rendőrség és a katonaság együtt jól kezeli a migránsáradatot, és a balkáni útvonalon fekvő országokkal is jó az együttműködés.
    "Növelnünk kell befogadóképességünket, hogy ideiglenesen el tudjuk látni a migránsokat, erről tárgyalunk most a helyi önkormányzatokkal" - jelentette ki, majd hozzáfűzte, bízik abban, hogy megegyezés születik.
    Cerar kihangsúlyozta, hogy megérti az emberek aggodalmát, miután Németországban több incidens történt az utóbbi időkben, de szerinte Szlovéniában ez nem fog megtörténni. 
    A kormányfő arról is beszélt, hogy a brüsszeli EU-csúcson megpróbáltak nyomást gyakorolni rá, hogy Szlovénia álljon el a migránsok fogadását korlátozó szigorításoktól, amelyeket Ausztria is bevezetett, de ő erre nem volt hajlandó. Sajtóértesülések szerint Alekszisz Ciprasz görög kormányfő attól tart, hogy országában rekednek a migránsok, ezért arra kérte Cerart, ne vezessenek be a menekültekre vonatkozó kvótákat.
    Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint tavaly október közepe óta közel 473 ezer bevándorlót regisztráltak, csak ebben az évben 93 ezret. A horvát-szlovén határt szombaton 834 migráns lépte át. 400-an közülük még aznap elhagyták Szlovéniát és tovább mentek Ausztriába. Jelenleg 1048, Közel-Keletről érkezett bevándorló tartózkodik az országban, 784-en az osztrák határ melletti Sentiljben.
    Az elmúlt héten további szigorításokat vezettek be a migránsok ellenőrzésére a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok: a menekülteket közös erőkkel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat, és továbbra is csak a háborús területről érkező menekülteket engedik tovább. Ugyanakkor Ausztriába péntektől naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be, a határ menti térségben pedig mindössze nyolcvan menedékkérelmet fogadnak. Szlovénia az osztrák szigorítást követően bejelentette: a bécsinél alacsonyabb napi menedékkvóta bevezetését tervezi, hogy területén ne torlódhassanak fel a migránsok.
    Bostjan Sefic szlovén belügyi államtitkár korában azt mondta: eddig 227 menedékkérelmet fogadtak be, de ha ez a szám meghaladja ez ezret, a befogadókapacitásuk felső határát, akkor kénytelenek lesznek elutasítani a beadványokat.