Auguszta napja van. | 2024.03.29

A német belügyminiszter lakhely-változtatási tilalom alá vonná a menekülteket

2016-02-21 14:20:00

 

A német belügyminiszter lakhely-változtatási tilalom alá vonná a menekülteket - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

 

    Thomas de Maiziere elmondta, hogy a "röghöz kötés" célja a sűrűn lakott térségek "gettósodásának" elkerülése, vagyis annak megakadályozása, hogy nemzetiségi zárványok alakuljanak ki a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben. A jobboldali CDU politikusa hozzátette, sürgősen kötelezni kell a menekülteket, hogy meghatározott helyen rendelkezzenek lakóhellyel. 
    A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) alapvetően támogatják az elképzelést. A lakóhely hatósági kijelölése és annak megváltoztatásának tilalma "meghatározott időre értelmes kiegészítő intézkedés lehet", ha a belügyminisztérium jogilag kellően megalapozott javaslatot dolgoz ki - mondta a lapnak az építésügyért felelős SPD-s miniszter, Barbara Hendricks, hozzátéve, hogy a menekültek elhelyezésénél a tartományok lakáspiaci helyzetéhez illeszkedő döntéseket kell hozni.
    A Welt am Sonntag szerint a belügyi tárca már elkészített egy szabályozási tervet, amely a kilencvenes években a volt kommunista országokból áttelepült német nemzetiségű bevándorlókra alkalmazott megoldáson alapul. Ezek az emberek az első két évben csak a hatóságilag kijelölt lakhelyen élhettek és elvesztették jogosultságukat a szociális támogatásra, ha a határidő előtt elköltöztek.
    A CDU/CSU parlamenti (Bundestag) frakciója is támogatja a belügyminisztert. A beilleszkedés nem sikerülhet, ha gettók képződnek, a nagyvárosokat pedig nem szabad túlterhelni - mondta a Welt am Sonntagnak Thomas Strobl helyettes frakcióvezető. Hangsúlyozta: kivétel a szabály alól két feltétel teljesülésével lehetséges, akkor, ha az illető a kiszemelt településen el tudja tartani magát és szerez lakást.
    Az egyelőre bizonytalan, hogy alkalmazható-e a szabály a menekültekre, mert az Európai Unió Bírósága még vizsgál egy vonatkozó ügyet. A testület két Németországban élő, oltalmazotti státussal rendelkező szíriai állampolgár esetével foglalkozik az illetékes német bíróságok felkérésére és azt kell eldöntenie, hogy a lakhelykorlátozás összefér-e az uniós menekültügyi szabályokkal. Döntés márciusban várható.