Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dunaújváros: sikeres egyeztetés a gyilkossággal gyanúsított képviselő bizottsági helyeinek betöltéséről

2016-02-19 16:15:00

Eredményesen zárult pénteken a dunaújvárosi polgármester, Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) által kezdeményezett egyeztetés, amelyen a jogszabályoknak és rendeleteknek megfelelően a közgyűlésben helyet foglaló pártok képviselői tettek javaslatot Gál Roland valamennyi önkormányzati tisztségének betöltésére - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
 Hozzátették: a pártegyeztetésen megfogalmazott javaslatokról jövő hétfői rendkívüli ülésén dönt a dunaújvárosi közgyűlés.
    Az MTI megkeresésére a posztokra delegált képviselők nevét az önkormányzat nem közölte.
    A dunaújvárosi önkormányzat még csütörtökön azt közölte: ha a közgyűlés aznapi ülésén megszüntették volna Gál Roland fideszes önkormányzati képviselő bizottsági tagságát, akkor jogszabályt sértett volna a testület. Közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy az önkormányzati törvény szerint a bizottság elnökét és tagjainak több mint felét a képviselők közül kell választani, ennek pedig nem tudtak volna eleget tenni, ha megszüntetik a gyilkossággal gyanúsított képviselő bizottsági tagságát.
    Hegedűs Lorántné (Jobbik) országgyűlési képviselő és Pintér Tamás dunaújvárosi jobbikos képviselő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Gál Roland méltatlanná vált arra, hogy dunaújvárosi önkormányzati képviselői tisztségét betöltse, mert elvesztette a feladatához szükséges közbizalmat, és ezek alapján meg lehetett volna őt fosztani képviselői mandátumától, ha az önkormányzati törvény az eredetileg megszavazott formájában lépett volna hatályba.
    Szerintük így fordulhat elő, hogy "egy rovott múltú bűnöző, akit elítéltek már rongálásért, garázdaságért és okirat-hamisításért", és jelenleg előzetes letartóztatásban van gyilkosság megalapozott gyanújával, még mindig Dunaújváros közbiztonsági tanácsnoka lehet.
    A jobbikos politikusok úgy fogalmaztak: védi Gál Rolandot "a dunaújvárosi Fidesz-maffia betonkeménységű betyárbecsülete", és "ócska hazugsággal fedezik", mert azt állítják, hogy nem váltható le az önkormányzatban betöltött tisztségeiről, ám még csak fel sem szólították őt lemondásra kormánypárti képviselőtársai.
    Közölték: a Fidesz megbukott a városban, és el kell távolítani a város éléről a fideszes városvezetést. Ennek érdekében minden testületi ülésen kezdeményezni fogják, hogy távolítsák el pozíciójából Gál Rolandot, és amíg ezt meg nem teszik, addig a Fidesz morális felelősséggel tartozik - írták.
    Cserna Gábor polgármester közleményében kiemelte: Pintér Tamás az ügyben végig hazudott, mert nyilatkozataiban a képviselő felfüggesztésének hiányát a kétharmados döntésekkel magyarázta, holott az önkormányzatok működését szabályozó törvény nem ismer olyat, hogy a szavazások esetén kétharmados többséggel kell dönteni.
    Hozzátette: a félrevezető ellenzéki hangok és feszültséget keltő támadások ellenére a Fidesz dunaújvárosi szervezete minden tekintetben továbbra is a város érdekeit tartja szem előtt, függetlenül attól, hogy erről a Jobbik mit gondol.
    A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság múlt csütörtökön közölte, hogy egy dunaföldvári férfi több mint két évvel ezelőtti eltűnése ügyében január 5-én emberölés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. Két gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett; Sz. J. és G. R. ellen emberölés megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás. Utóbbi a fideszes önkormányzati képviselő. Vasárnap egy harmadik férfit is őrizetbe vettek, ő is előzetes letartóztatásban van.
    Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője múlt pénteki lillafüredi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: a Fidesz felfüggesztette Gál Roland dunaújvárosi önkormányzati képviselő párttagságát. A párt helyi szervezete pedig kezdeményezte kizárását az önkormányzati frakcióból.
    Molnár Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese kedden Szekszárdon, sajtótájékoztatón közölte: a dunaföldvári vállalkozót, akinek a holttestét vasárnap találták meg egy dunaújvárosi ház pincéjében, az eltűnésének napján, otthonában ölték meg. A 41 éves áldozatot 2013. május 1-jén dunaföldvári otthonában bántalmazták, és a férfi belehalt sérüléseibe.