Tivadar napja van. | 2024.04.20

Magyarország nemzetközi tudományos diákolimpiát rendez több tárgyból 2019-ben

2016-02-19 11:45:00

 Magyarország nemzetközi tudományos diákolimpiát rendez biológiából, nemzetközi csillagászatból és asztrofizikából 2019-ben - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken a Parlamentben a tavalyi magyar diákolimpikonok köszöntésén. 

    Balog Zoltán elmondta: biológiából 70 ország 280 versenyzője méreti meg magát, és a rendezvényre 125 millió forintot különítenek el, míg az asztrofizikai versenyre 40 országból 220 versenyző érkezik és 105 millió forintot fordítanak rá.
    A miniszter a 2015-ös versenyeken eredményesen szerepelt magyar diákoknak azt mondta: olyan tudásról adtak számot, ami messze meghaladja az elvártat, és azzal kecsegtet, hogy lesznek még magyar Nobel-díjasok a jövőben. 
    Tudásuk versenyképes tudás, és azt is bizonyítják eredményeikkel, hogy a magyar iskola versenyképes. Lehet eredményeket elérni Magyarországon is, magyar iskolában dolgozva és tanulva - emelte ki Balog Zoltán, aki külön szólt a Nemzeti Tehetségprogramról, rámutatva: a tehetségekre való odafigyelés a tudomány jeles képviselőinek a részéről régi hagyomány Magyarországon. 
    Azt kérte a diákoktól, kerüljenek bárhová, tanítsanak, "mert az a jó, ha a legjobbak tanítanak". Kitért a pedagógushallgatóknak indított Klebelsberg-ösztöndíjprogramra, amelyben több mint 1200-an vesznek részt. A tanárképzés megújítása során sem mindegy, milyen pedagógusok oktatnak - tette hozzá.   
    Balog Zoltán beszélt arról is, hogy jelenleg a magyar köznevelés nem elég jó a hátrányokkal indulók segítésében, az ő felemelésük, megerősítésük, felzárkózásuk és felzárkóztatásuk különösen fontos program, ezért is vállal nagyobb szerepet az állam a köznevelés fenntartásában, ezért van több pénzre szükség a nemzeti köznevelés rendszerében. 
    A miniszter azt mondta, a megjelent diákok azt is bizonyítják, nem biztos, hogy az a baj, hogy sokat kell tanulni, dolgozni az iskolákban. Nem kell többet tanulni, mint más versenyképes országokban, de talán rosszul terhelik a diákokat, és egymást is - vélekedett, hangsúlyozva: számos fórum van arra, hogy erről beszéljenek. Ő nem azt nézi, "ki milyen ruhában jött, éppen milyen inget vesz fel", hanem, hogy van-e érdemi hozzájárulása a közösen elvégzendő munkához. Ezért hozták létre a köznevelési kerekasztalt is - jelezte Balog Zoltán. 
    A tárcavezető az ünnepségen miniszterelnöki és miniszteri elismerő okleveleket adott át a nemzetközi tudományos diákolimpiák magyar résztvevőinek, felkészítő tanáraiknak és az őket támogató szervezeteknek.
    A tavalyi nemzetközi tudományos diákolimpiákról a magyar tanulók 3 arany, 13 ezüst és 7 bronzéremmel tértek haza, 11-en dicséretben részesültek.