Gedeon napja van. | 2024.03.28

A fővárosban is elszaporodtak az "unokázós" csalások

2016-02-19 09:07:59

Az elmúlt időszakban Budapesten is rendkívül elszaporodtak az úgynevezett "unokázós" csalások - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel. A felhívás szerint a csalók idős embereket hívnak fel telefonon, az unokájuknak vagy más közeli hozzátartozójuknak adják ki magukat, és valamilyen okra, például tartozásra vagy balesetre hivatkozva készpénzt, ékszereket csalnak ki tőlük. 

    Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság által összesített adatok szerint tavaly 950 ilyen ügyben indult büntetőeljárás, ezek közül a bűncselekmény 354 esetben befejezett, 596 esetben pedig kísérleti szakban maradt.
    A sértettek rendszerint 70 év felettiek, őket este vagy éjjel, a vezetékes telefonjukon hívják fel. A főügyész közölte, rendszerint más telefonál, mint aki nem sokkal később átveszi a kicsalt összeget, ami tudatos előkészületre, szervezett elkövetésre utal.
    Hozzátette, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőinek felderítése rendkívül nehéz, sokszor nem vezet eredményre: a fővárosban 2015-ben indult büntetőeljárások fenti, csaknem ezres nagyságrendű számához képest tavaly az ilyen ügyekben alig több mint harminc gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség. Az elkövetőkkel szemben vádemelés, gyorsított eljárásban bíróság elé állítás pedig a múlt évben csak néhány ügyben történt.
    Mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség felhívta elsősorban az időskorúak figyelmét arra, hogy ilyen telefonhívások esetén gyanakodjanak, azonnal ellenőrizzék azok valóságtartalmát, hívják fel azt a hozzátartozót, akire a telefonáló hivatkozik, bűncselekmény gyanúja esetén pedig értesítsék a rendőrséget.