Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pedagógus tünti a bérek tükrében

2016-02-18 21:40:31

A budapesti Cselei Márta tanító néni felháborodottan adta hírül facebookos bejegyzésében, az életpályamodell bevezetésével csökkent a fizetése. 2010-ben többet keresett, mint 2013-ban. A pedagógustársadalom nagy része meg Cselei tanító néni hat évvel ezelőtti fizetésén ámuldozik. A budapesti tanítónő akaratlanul is rámutatott, hogy Magyarországon milyen területi egyenlőtlenségek alakultak ki a közoktatásban a bérek és más feltételek vonatkozásában. A Gyurcsány-kormány regnálásakor, miért ért sokkal kevesebbet a vidéki tanítónő munkája (havi netto 140 -150 ezer Ft), a budapesti kolléganőjének munkájától (havi netto 212 ezer Ft)?

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) feladata pontosan az lenne, hogy biztosítsa a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, az esélyegyenlőséget az ország hátrányos területein is, a közoktatásban tevékenykedők pedig ugyanazon feltételek szerint dolgozhassanak.

A Miskolcról indult, Pilz Olivér nevével fémjelzett megmozdulás a Klik-et támadja. Pilz Olivér pünkösdi királysága hamar véget ért, mert Pukli István a budapesti Teleki Blanka igazgatója és a balliberális politika lenyúlta a tüntetést. Ma már a híradások leginkább arról szólnak, hogy Pukli Istvánra nyomást gyakorolt a Klik. A Teleki Blanka Gimnáziumot felügyelő Klik vezetője szerint, csak arra volt kíváncsi, hogy a tüntetéssel töltött tanítási órákat, mikor fogják megtartani?

Pukli István a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, volt MSZP-tag és országgyűlési képviselő jelölt 2006-ban.

Az elmúlt hetek híreiből kiderült, hogy a pedagógusok megmozdulására rátelepedett a balliberális politika. Galló Istvánné vezette Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), - amely egyes vélekedések szerint a liberális politika kiszolgálója – már sztrájkra készül. (A PSZ a Gyurcsány-kormány nagy iskolabezárási hullámakor, és több ezer pedagógus elbocsátásakor nem látta szükségességét sztrájkolni.) A miskolci és a pesti tüntetésen az összes balliberális figura megjelent. A Kossuth téren még a diákok nevében felszólaló tanuló is, a szülei révén az MSZP vezetőinek belső köreihez tartozik.

Gyurcsány Ferenc facebook bejegyzésében üdvözölte a pedagógusok tüntetését, és arra kérte őket, hogy a tüntetés után jöjjenek a Syma csarnokban tartott DK kongresszusra (Fotó: MTI)

A Pesti Srácok online oldal nyilvánosságra hozta, hogy a pedagógusok elégedetlenségének egyik kulcsfigurájaként emlegetett Pukli István, 2006-ban az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje, 2007-ig pedig a párt tagja volt. Pukli a múlt szombati tüntetésen elmondott beszédében kiemelte, hogy a kormány fejezze be a tanári béremelésekről szóló kommunikációt, mert sok kollégájának 2010-ben magasabb bére volt, mint most az életpálya bevezetésével.

A „volt fizetésemelés, vagy nem volt fizetésemelés” rejtélyének egyszerű a megoldása. Ha, minden pedagógus közzétenné a 2010. évi fizetését a facebookon, akkor a figyelmes szemlélődő arra a következtetésre jutna, hogy egy jól körülhatárolható kisebbség akár a többszörösét is kereste a pedagógusok átlagfizetésének. Több tantestületben azonnal világossá vált, hogy kik a tüntetések hangadói és miért? 

Az iskolákban már nemcsak a Klik működése, hanem 2013. előtti, azonos beosztású tanárok közötti óriási bérkülönbségek is beszédtémává váltak. Kik és miért kapták a minőségi bér- és más pótlékokat, a fizetett túlórákat, jutalmakat?

"Az életpályamodell bevezetésével a pedagógus társadalom nyolcvan – kilencven százaléka óriási béremelést kapott, de ez az emelés a kiváltságosok tíz százalékánál nem jelentett jövedelemnövekedést, amit azonnal szóvá is tettek. Ekkor vált egy-egy tantestület számára világossá, hogy az elmúlt években az egyenlők között, egy kisebbség egyenlőbb volt."

A tantestületeknek a követelésük egyik pontjában megfogalmazottak szerint meg kell újulni, ha valóban XXI. századi autentikus szakmai közösségé akarnak válni. Elsősorban arra kellene törekedni, hogy a politikát és a múltból öröklött, különösen a vezetőkiválasztások kontraszelekciós beidegződéseit száműzzék, és álljanak ki a saját és a pedagógus szakma becsületéért.

(di) címlapfotó MTI