Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarország nem az unió cselédszobája

2016-02-18 20:26:44

 Magyarország nem az Európai Unió "cselédszobája", és nem lehet fenyegetni a strukturális források megvonásával - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a szlovéniai RTV4 televízió Súlypont című műsorának adott interjúban.

    A házelnök azt mondta: Magyarország álláspontja a migránsok elosztását célzó kvótáról radikálisan elutasító, és jogi úton is megtámadta az erre vonatkozó döntést.
    Nem vagyunk az unió cselédszobája, nem lehet bennünket fenyegetni, hogy ha nem vagyunk elég szolidárisak az illegális migránsok befogadásában, akkor megvonják, vagy szűkítik a strukturális forrásokat. Azok nem alamizsnák, vagy könyöradományok, hanem az uniós csatlakozáskor vállalt magyar kötelezettségek kompenzálásai - jelentette ki Kövér László.
     A házelnök szerint Németország olyan súlyú egyoldalú lépésre ragadtatta magát a menekültek invitálásával, amely egész Európára kiható következményekkel járt. 
    Ezt elfelejtették megvitatni azokkal az országokkal, amelyeket a migránsok útvonala érintett - mondta a fideszes politikus, a lépést több mint barátságtalannak nevezve. Kifogásolta azt is, hogy Berlin szeretné döntése negatív következményeit szétosztani.
    Hiányzik a terv erkölcsi, jogi alapja, értelmezhetetlen, végrehajthatatlan, és olyan veszéllyel fenyegeti Európát, amely a gazdasági és szociális krízis mellett kulturális öngyilkossággal is felér - jelentette ki Kövér László.
    Az Országgyűlés elnöke kétnapos Szlovéniai látogatásáról elmondta:
Magyarország számára Szlovénia nemcsak tiszteletre méltó szomszéd, akivel kiváló kapcsolatokat ápol, hanem stratégiai partner is. 
    A gazdasági együttműködésben még vannak kiaknázatlan lehetőségek. Kulcskérdés az autópálya-összeköttetés és a határokon átnyúló gázvezeték kiépítése - közölte a politikus. 
    Kövér László méltatta a kisebbségek helyzetét Szlovéniában és Magyarországon, valamint fontosnak nevezte, hogy a fiatalok meg tudjanak maradni szülőföldjükön.