Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarország visszautasítja a görög bírálatokat

2016-02-18 17:47:13

 Magyarország visszautasítja azt a görög állásfoglalást, hogy ne kritizálják Athént olyan országok, amelyek semmiféle segítséget nem nyújtotak neki a migrációs válság megoldásához - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Prágában a V4-ek tárcavezetőinek sajtóértekezletén az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva.

    Jannisz Muzalasz görög bevándorlűsügyi miniszter a sajtónak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: Athén nem tudja elfogadni, hogy olyan európai országok bírálják, amelyek nem nyújtottak neki segítséget a bevándorlási válság kezeléséhez. 
    "Mi hónapok óta javasoljuk, hogy legyen egy közös európai uniós erő, amely megvédené Görögország déli határát, amely jelenleg azonos a schengeni zóna déli határával, azonban a görögök ezt a tervet nem vették komolyan és javaslatunkat mindig elutasították" - nyilatkozta a miniszter.
    Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy Görgország önmaga okozta jelenlegi nehéz helyzetét. "Ha elfogadták volna a hónapok óta fenntartott javaslatunkat, akkor ma már egy közös európai erő védené Görögország déli határait és az EU nem lenne olyan védtelen, mint amilyen védtelen most. Tehát a görögöknek jobb lenne, ha a képmutatás helyett a tettek mezejére lépnének" - szögezte le Szijjártó Péter.
    Lubomír Zaorálek cseh, Witold Waszczykowski lengyel, Szijjártó Péter magyar és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a visegrádi csoport megalakulásának 25. évfordulója alkalmával találkozott csütörtökön Prágában. 
    A négy ország külügyminisztere a találkozón elfogadta a Visegrád 25 év után elnevezésű jelentést, amelyet az általuk kijelöltszemélyiségek állítottak össze. Magyar részről a dokumentum kidolgozásában Martonyi János volt külügyminiszter, valamint Szili Katalin az Országgyűlés volt elnöke vett részt.
    "A jelentés ajánlásokat fogalmaz meg a visegrádi csoport jövőjével kapcsolatban, és kiváló alapot jelent témával kapcsolatos a vitákhoz" - vélekedett Zaorálek.
    A V4-országcsoportnak ma az Európai Unióban és a világban is súlya van - vélekedett a magyar tárcavezető.
    A lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy "nincs szükség változtatni a csoport szerkezetén és nincs szükség a bővítésre sem, de az együttműködést lehet és kell is bővíteni".
    Kérdésre válaszolva Waszczykowski a lengyel diplomácia vezetője élesen bírálta Oroszországot ukrajnai beavatkozásai miatt és a Moszkva elleni szankciók fenntartása mellett szált síkra. Szijjártó Péter uigyanakkor azt hangsúlyozta, hogy pragmatikus együttműködésre van szükség az Európai Unió és Oroszorszég között.