Emma napja van. | 2024.04.19

Csökkent az Egyesült Államok átfogó gazdasági indexének értéke januárban 

2016-02-18 17:30:00

Csökkent az Egyesült Államok átfogó gazdasági mutatója (Leading Economic Index/LEI) januárban - közölte csütörtökön a Conference Board gazdasági kutató intézet.

    A LEI 0,2 százalékkal 123,2 pontra süllyedt a decemberi 0,3 százalékos visszaesés és novemberi 0,5 százalékos növekedés után.
    Elemzők szintén 0,2 százalék mérséklődést vártak januárra. A LEI 100 pontos értéke a 2004-es helyzetet tükrözi.
    A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke 0,3 százalékkal, 113,2 pontra emelkedett a decemberi 0,3 százalékos növekedés, illetve a novemberi stagnálás után. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex 0,1 százalékkal 120,0 pontra nőtt a decemberi 0,2 és a novemberi 0,4 százalékos emelkedés után. 
    A LEI értékének enyhe visszaesését alapvetően a tőzsdén jegyzett cégek árfolyamának zuhanása, valamint a munkanélküli segélyért folyamodók számának emelkedése idézte elő. A két egymást követő havi csökkenés dacára az index nem utal arra, hogy jelentősen megnövekedett volna a recesszió kockázata - mutatott rá Ataman Ozyildirim, a Conference Board kutatási igazgatója, aki szerint szerény gazdasági növekedést vetítenek előre az adatok.  
    A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI-mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását.