Gedeon napja van. | 2024.03.28

A román kormány csökkentené a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők számát

2016-02-18 14:49:00

 A román kormány szegénység és társadalmi kirekesztettség elleni intézkedéscsomagot készül elfogadni, amelynek alkalmazására civil szervezetekből és kormányzati szervekből álló széleskörű összefogást hozott létre - jelentette csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

    Dacian Ciolos miniszterelnök szakértői kormánya negyvenhét, ezt célzó intézkedést tartalmazó dokumentumot bocsátott közvitára. Ciolos kifejtette: az úgynevezett "szegénységellenes koalíció" létrehozásával integrálni akarnak egyetlen intézkedéscsomagba több olyan román és európai uniós finanszírozású programot, amelyek alkalmazását is hatékonyabban lehet követni.
    A kormány elképzelése szerint a szegénységellenes koalíció kormányzati ciklusokon átívelő, hosszabb időszakon át fejti ki majd tevékenységét.
    A csomagban szerepelnek már folyamatban lévő programok, amelyek hatékonyabb irányításra szorulnak, vannak újak is, de civil szervezetek által működtetett, egyelőre helyi érdekeltségű felzárkóztatási projekteket is ki akarnak terjeszteni az egész országra - magyarázta a kormányfő.
    A kitűzött célok részben uniós kötelezettségek, így például az aktív korosztály foglalkoztatottsági rátáját 2020-ig 70 százalékra kell emelni a 2014 végén mért 65,7 százalékhoz képest. A román kormány a 2020-as kitűzött határidőig 580 ezer fővel akarja mérsékelni a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élők számát. A korai iskolaelhagyási rátát is 11,3 százalékra akarják csökkenteni a 2014-ben regisztrált 18,1 százalékról.