Tivadar napja van. | 2024.04.20

Az ügyvezető spanyol kormány szerint rosszabb lenne Nagy-Britannia távozása az unióból mint a Tusk-féle javaslatcsomag intézkedései

2016-02-17 20:22:00

A Nagy-Britanniában élő spanyolok számára rosszabb lenne az ország távozása az Európai Unióból, mint annak a javaslatcsomagnak az elfogadása, amely átértékeli a közösség és szigetország kapcsolatát - ezzel érvelt José Manuel García-Margallo, az ügyvezető spanyol kormány külügyminisztere a spanyol parlament külügyi bizottságának szerdai ülésén, egy nappal a témáról szóló brüsszeli EU-s csúcstalálkozó előtt.

    Az ülésen a pártok képviselői kétségeiket és nyugtalanságukat fejezték ki a javaslatcsomagban "vészféknek" nevezett szigorítás miatt, amely szerint a Nagy-Britanniába érkező munkavállalók négyévi munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.
    Spanyolország ne engedjen a brit kormány zsarolásának - ezt mondta Pablo Iglesias, a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) főtitkára, aki "halotti bizonyítványnak" nevezte a tervezetet és annak elutasítását kérte a kormánytól, egyedüliként a pártok közül. A külügyminiszternek azt mondta: legyen hazafi a spanyol munkavállalók érdekében, akiket szerinte közvetlenül érint az intézkedés.
    Ignacio Sánchez Amor szocialista politikus elismerte annak fontosságát, hogy az Egyesült Királyság maradjon az európai közösség tagja, de egyúttal érvelt a szociális Európa védelme mellett is. Véleménye szerint épp ezért lenne szükség még több időre és további tárgyalásokra mielőtt megszületne a döntés.
    José Manuel García-Margallo válaszában azzal igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, hogy a szigorítás nem érinti hátrányosan azt a mintegy 200 ezer spanyol állampolgárt, aki jelenleg Nagy-Britanniában él, mivel az csak az új munkavállalókra fog vonatkozni. Emellett a külügyminiszter úgy véli, hogy az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk nevével fémjelzett javaslat az európai értékeket és elveket is megtartja.
    Sol Sánchez, az Egyesült Baloldal képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a szigetországban szerencsét próbáló spanyolok nagy része nem regisztrálja magát a külképviseleten, és azokra a felmérésekre hivatkozott, amelyek szerint valójában 800 ezer spanyol él Nagy-Britanniában.
    Fernando Maura, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt politikusa szerint az ügyvezető spanyol kormánynak nincs meg a kellő legitimitása, hogy ilyen horderejű kérdésben megállapodást kössön és sajnálatosnak nevezte, hogy "vegyes álláspontokkal" megy a csúcstalálkozóra, egységes felhatalmazás helyett.