Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tavasszal Budapestre látogat az orosz külügyminiszter

2016-02-17 19:38:00

Tavasszal Budapestre látogat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, június 22-re pedig szintén a magyar fővárosba összehívták a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság ülését - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán magyar újságírókkal a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban, ahol ezt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

    Szijjártó Péter elmondta, az európai politikai fejlemények sajnos nem kedveznek a magyar-orosz kereskedelmi együttműködésnek, viszont a kétoldalú gazdasági együttműködés hamarosan újabb dimenziójába lép, hiszen "a kölcsönös beruházásokat jelentős mértékben megnöveljük".
    A részletekről szólva kiemelte, hogy újabb beruházásokat hajthat végre a Richter gyógyszergyár Oroszországban.
    A Mollal kapcsolatban - amely eddig megközelítőleg 100 millió dollár beruházást hajtott végre Oroszországban - most arról született megállapodás, hogy a nyugat-szibériai és a Volga-uráli területeken újabb kitermelési, kutatási mezők után néznek - mondta a miniszter.     A szankciók miatt a magyar mezőgazdasági termékek oroszországi exportja jelentős mértékben visszaesett, de "a mezőgazdasági technológiai, gépipari exportunk dinamikusan növekszik" - mondta Szijjártó Péter, jelezve, hogy jelenleg öt orosz megyében zajlik magyar mezőgazdasági technológiai beruházás, gabonatárolók és élelmiszer-ipari feldolgozó létesítmények építése.
    Azt is tudatta, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra készülő három stadion tetőszerkezetének építésében való részvételre kap lehetőséget egy magyar vállalat.     A tárcavezető beszámolt végül arról a vasúti járműipari megállapodásról, amelynek nyomán jelentős orosz-magyar együttműködés alakulhat ki a harmadik országok piacain a vasúti járműgyártásban.