Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az ellenzéki pártok a város vezetését hibáztatják a közlekedési sztrájkért

2016-02-17 18:58:00

A miskolci közgyűlés ellenzékben lévő pártjai a város vezetését hibáztatják a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozói szerdai sztrájkja miatt.

    Az MSZP miskolci szervezete szerint a miskolci utazóközönség ne a busz- és villamosvezetőkre, a jogaiért kiálló munkavállalókra haragudjon, hanem a város- és cégvezetésre, "azokra az emberekre, akik kivagyiságból, hatalmi mámortól fűtve úgy gondolják, a miskolci dolgozókkal mindent meg lehet tenni, a ma elkezdett sztrájk megmutatta, hogy tévedtek."
    Az MSZP most is a dolgozók pártján áll, "velük együtt várjuk, hogy a hatalom beismerje a tévedését", az, hogy a "hatalom és a dolgozók vitája idáig fajult, nem az MVK-s dolgozókon, a szakszervezeteken múlott, sokkal inkább a fideszes városvezetésen" - írták.
    A Jobbik városi szervezete azt közölte, hogy a Fidesz egy év ígérgetés után két lehetőséget hagyott a munkavállalóknak: "vagy beletörődnek, hogy becsapták őket, vagy sztrájkolnak."
    Most, hogy kezdetét vette a részleges munkabeszüntetés, még mindig nem a megegyezésre törekszik a városvezetés, hanem megpróbálja erőből letörni a sztrájkot: a járművezetők megfélemlítésével akarja elérni, hogy a kimaradó járatok mégis elinduljanak. A Jobbik támogatja a közlekedési dolgozókat, akiknek a küzdelme már nemcsak az elmaradt 3 százalékos béremelésről szól, hanem arról is, lehet-e következmények nélkül hazudni a miskolciaknak - fogalmaz a párt közleménye.
    A DK szerint félrebeszél a miskolci városvezetés az ügyben, és támogatják az MVK dolgozóinak követeléseit, jogosnak tartják a sztrájkot.
    Mint írták: arra kérik a miskolciakat, "legyenek szolidárisak a közlekedésiekkel, viseljék türelemmel akciójukat, legyen jó szavuk a sztrájkban résztvevőkhöz, aki teheti, viseljen kék szalagot", a DK "azon lesz, ahogyan az a Sokak Magyarországa program bemutatóján is elhangzott, hogy európai normáknak megfelelő sztrájktörvényt léptessen életbe."
    Miskolcon szerdán üzemkezdetkor léptek sztrájkba a város tulajdonában lévő közlekedési társaság munkavállalói a cégnél működő három reprezentatív szakszervezet felhívására, ezzel az egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.