Emma napja van. | 2024.04.19

A francia környezetvédelmi miniszter veszi át az ENSZ klímakonferenciájának elnökségét

2016-02-17 10:58:22

 

Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy ő veszi át novemberig az ENSZ klímakonferenciának elnökségét Laurent Fabius volt külügyminisztertől, a francia alkotmánytanács elnöki posztjának várományosától.

 

    Az ENSZ klímakonferenciájának elnöki tisztét novembertől Marokkó tölti be, ott rendezik ugyanis a következő klímacsúcsot. A Marrákesben megrendezendő találkozó előtt, még a francia elnökség alatt - április 22-én - írják alá a tagállamok New Yorkban a történelmi megállapodást, amelyről megegyezés született Párizsban. A ceremónián Franciaország elnökölhet. 
    "Francois Hollande államfő felajánlotta nekem ezt a tisztséget, és én elfogadtam" - mondta a környezetvédelmi miniszter, a köztársasági elnök volt élettársa és négy gyermekének anyja az I-télé hírtelevízióban.
    A kormányból múlt héten távozott Laurent Fabius szerette volna megtartani az ENSZ klímakonferenciájának elnökségét, miután az ő nevéhez fűződik a decemberi nemzetközi klímamegállapodás, amely számára hatalmas személyes, Franciaország számára pedig diplomáciai sikert jelentett. Hétfőn viszont jelezte az államfőnek, hogy a kialakult belpolitikai vita miatt mégsem tartja meg a posztot. 
    A múlt heti kormányátalakítást követően Ségolene Royal - akinek tárcája kibővült az "éghajlattal kapcsolatos nemzetközi kérdésekkel" - azt kérte az államfőtől, hogy "tisztázza a játékszabályokat", azaz mondja meg egyértelműen, hogy az alkotmánytanács elnöke lehet-e a klímakonferencia elnöke is egyben.