Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vízválság felé halad a világ a KEH környezeti fenntarthatósági igazgatója szerint

2016-02-17 09:07:01

 A világ országai a klímaváltozástól függetlenül haladnak a vízválság felé, a helyzet megoldását tűzte ki célul a Vízügyi Elnöki Testület, amely a világ vízgazdálkodásának fenntarthatóbbá tételét és a klímaváltozáshoz való sikeres alkalmazkodást fogja előmozdítani - mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Kőrösi Csaba felidézte, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) főtitkára és a Világbank elnöke felkérte Áder János köztársasági elnököt, hogy vállaljon szerepet a globális vízügyi testületben. A köztársasági elnök a felkérést elfogadta - tette hozzá.
    A világ vízgazdálkodási rendszeréről Kőrösi Csaba kiemelte, hogy még 1,5 milliárd ember nem fér hozzá tiszta, megbízható ivóvízhez.
    Kőrösi Csaba hangsúlyozta: a kialakult helyzet megváltoztatása érdekében a politikai döntéshozatalnak, a tőkének, a technológiának és a társadalmi felfogásnak kell találkoznia. A Vízügyi Elnöki Testületben helyet foglaló 11 állam- és kormányfőnek ezeket kell összefognia, ha ez sikerülne, akkor a vízgazdálkodás problémájának megoldása új fázisba lépne - fogalmazott.
    Arról is beszámolt, hogy a Világbank 10 éven belül 50 milliárd dollárt kíván a világ vízgazdálkodási rendszerének kialakítása érdekében befektetni. Tudományos számítások szerint azonban a probléma 2030-ra történő megoldása érdekében évente 300-400 milliárd dollár értékű befektetés szükséges - ismertette a KEH igazgatója.