Emma napja van. | 2024.04.19

Paksi bővítés - Az Energiaklub elküldte véleményét az EB-nek

2016-02-16 12:38:29

 Az Energiaklub szerint a magyar állam nem bizonyította a Paks II projekt megtérülését, a döntés előtt nem végzett erre vonatkozó részletes vizsgálatokat, nem számolt megfelelően a kockázatokkal, nem elemezte a projekt piaci hatásait és nem foglalkozott a lehetséges alternatívákkal. A szervezet ezt annak kapcsán közölte kedden, hogy benyújtotta a paksi beruházással kapcsolatos véleményét az Európai Bizottságnak (EB).
Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága tavaly novemberben döntött mélyreható vizsgálat indításáról annak kiderítésére, hogy a tervezett paksi beruházás piaci körülmények között is megtérülne-e. Az EB részletes álláspontja január elején lett nyilvános, ehhez várták múlt péntekig az észrevételeket - idézte fel az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Az Energiaklub hangsúlyozta, a vizsgálat keretében elküldött dokumentumban fenntartják álláspontjukat, amelyet a 2014 júniusában beadott panaszukban részleteztek, amely szerint a Paks II. atomerőmű-beruházás állami támogatással valósul meg, a támogatottság minden kritériuma jelen van.
    A szervezet számításai szerint a támogatás nem korlátozódna a beruházás megvalósítására, az erőmű működése alatt is nagy összegű állami költségvetési pénzeket kellene a beruházásra költeni. Ezért fontos, hogy a bizottság megvizsgálja a kérdést, mert az adófizetőknek már önmagában a beruházás finanszírozása és az orosz hitel törlesztése is komoly terhet jelentene - idézi a közlemény Koritár Zsuzsannát, az Energiaklub szakértőjét.
    A közlemény szerint ha a EB azt állapítja meg, hogy fenn áll az állami támogatás, akkor meg kell vizsgálnia, hogy az összeegyeztethető-e a belső piaccal. Ezt a tagállamnak kell bizonyítania, amelyet a magyar fél mostanáig nem tett meg. Az Energiaklub álláspontja szerint az összeegyeztethetőség feltételei nem teljesülnek, a támogatás több ponton sérti az európai uniós jogszabályokat, így nem engedélyezhető, azaz tiltott állami támogatás - írták a közleményben.