Auguszta napja van. | 2024.03.29

Századvég: kedvezőbb a januári vállalati kapacitáskihasználtság

2016-02-16 11:32:52

A januári eredmények alapján a hazai vállalatok kapacitás-kihasználtsága és a várakozások is kedvezőek - derült ki a Századvég Alapítvány háttérbeszélgetésén kedden, ahol a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából készülő vállalati és lakossági kutatások módszertanát és megállapításait mutatták be.
Pillok Péter, a Századvég vezető kutatója elmondta, hogy a visszafogottabb decemberi eredményeket követően januárban a hazai vállalatok kapacitáskihasználtsága 33,9-es értéket ért el a plusz-mínusz százas skálán, és ezzel visszaállt a korábbi pályára.
    Az ipari vállalatok konjunktúra indexének átlagértéke november óta az építőipar kivételével minimálisan csökken, és januárra mínusz 4,2 százalékos értéket mutat - tette hozzá.
    A Századvég kutatása szerint az ország általános gazdasági helyzetével kapcsolatban a lakosság optimistább volt januárban, mint fél évvel korábban. A megkérdezettek több mint negyede, 27,8 százaléka kedvezőnek ítélte meg, a fél évvel korábbihoz képest 39,3 százalék nem érzékelt változást, 34,5 százalék úgy vélte, javult az ország gazdasági helyzete, a legkritikusabbak aránya 13,8 százalékot tett ki.
    A lakosság körében mért pénzügyi bizalmi index átlagos értéke januárban 2,3 volt, ami összességében semleges attitűdre utal, és lényegében megegyezik az előző két hónap eredményével. A fogyasztói bizalom index átlaga számottevően előrelépett a januári mínusz 14,77-es értékkel az előző hónaphoz képest.
    Cseke Bence, a Századvég tudományos munkatársa elmondta, hogy nemzetközi tanulmányokat összesítve vizsgálták Budapest pénzügyi központtá válásának lehetőségét, a Global Financial Centres Index (GFCI) alapján Budapest 2008 után egy év alatt 15 helyet esett vissza, 2013 óta három helyet lépett előre.
    A világ élvonalával összevetve - Dubai, Frankfurt, London, New-York és Szingapúr -  Budapest infrastrukturális erőssége, hogy átlag feletti az internet sebessége, alacsony az életminőséget befolyásoló széndioxid kibocsátás, viszonylag alacsony a rezsiköltség és az irodák bérleti díja - sorolta Cseke Bence, aki a gyengeségek közé sorolta az egészségügyi infrastruktúrát, a repülőtérről közvetlenül elérhető desztinációk szűkösségét.
    Cseke Bence rámutatott, hogy a kutatás eredménye szerint Budapest közlekedési infrastruktúrája jó, átlagnál kedvezőbb az ezer lakosra vetített bűncselekmények száma. Az angol nyelvű kulturális programokkal lehetne erősíteni a külföldiek érdeklődését, ugyanakkor az idegen nyelvű képzésekben élen jár Budapest a régióban.
    Az MNB megrendelésére készülő kutatások eredményét, elemzését a jövőben havonta közzéteszik - jelentették be a tájékoztatón.