Gedeon napja van. | 2024.03.28

A szerb villamosenergia-tőzsde partnere lesz a Keler KSZF

2016-02-16 11:11:42

Újabb régiós megállapodást kötött a Keler Központi Szerződő Fél (Keler KSZF), a február 17-én induló szerb villamosenergia-tőzsde klíringpartnereként biztosítja majd a másnapi szállítású nagykereskedelmi energiapiaci ügyletek elszámolását.
Ezzel a Keler-csoport a magyar, osztrák, német, francia és a cseh piacok mellett a szerb energiapiacon is jelen lesz klíring szolgáltatóként - közölte a Keler KSZF kedden az MTI-vel.
    A szerb villamosenergia-tőzsde, a SEEPEX bejelentette, hogy a háttérszabályozás kialakítását és a sikeres teszteket követően február 17-én indítja el a másnapi szállítású villamosenergia-tőzsde működését. A Keler KSZF, amely Magyarországon és a régióban számos tőzsdén nyújt már klíringszolgáltatást, a SEEPEX klíringtagi partnere lesz, annak központi elszámolóházán, a németországi European Commodity Clearing AG-n (ECC) keresztül - tájékoztatott a társaság.
    A szerb árampiac elindulása azért kiemelt jelentőségű, mert Délkelet-Európában és a balkáni régióban eddig nem működött teljes körű integrált kereskedelmi, elszámolási és klíring megoldást is nyújtó szolgáltatás. A SEEPEX hosszabb távú célja az átlátható árképzésű helyi piac megteremtésén túl együttműködés kialakítása a régióban már összekapcsolódva működő magyar, cseh, szlovák és román villamosenergia-piaci tőzsdékkel, amely a Keler-csoport céljaival is egybevág - idézi a közlemény Mátrai Károlyt, a Keler KSZF vezérigazgatóját.
    Mátrai Károly kiemelte, hogy a Keler KSZF már eddig is jelentős ügyfelekkel dolgozott a szerb piacon; a többi között a szerb nemzeti áram-nagykereskedő társasággal, az EPS-sel, valamint a szerb villamosipari rendszerirányító vállalattal, a szerb áramtőzsde főtulajdonosával, az EMS-sel. Februártól tovább bővülhet ez a kör, a helyi cégek számára a Keler-csoport az OTP Szerbiával együttműködve egy speciális megoldással biztosítja a kereskedés elszámolását a szerb áramtőzsdén, illetve ki tudja szolgálni már meglévő hazai és nemzetközi energiapiaci ügyfeleit is a szerb piacon.