Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az ostromlott Párizsból hőlégballonon kijuttatott levél került elő az ausztrál archívumból

2016-02-16 10:55:05

Egy csaknem 150 éve, a porosz seregek által ostromlott Párizsból hőlégballonon kijuttatott levél került elő az Ausztrál Nemzeti Levéltárból.
A levelet Ch (Charles) Mesnier vagy Mesmier írta Normandiában élő édesanyjának a körülzárt fővárosból. Az ausztrál levéltár egy kiállítás anyagát gyűjtötte össze Franciaországgal kapcsolatos dokumentumokból, eközben bukkantak rá az írásra. Azt azonban nem tudták megállapítani, hogyan került hozzájuk a levél - mondta el a BBC-nek Louise Doyle, az archívum vezérigazgató-helyettese.
    A poroszok 1870 szeptemberétől 1871 januárjáig ostromolták Párizst. A körbezárt fővárosból éjszakánként hőlégballonnal juttattak ki leveleket, postagalambokat és alkalmanként fontos embereket is. A világ másik végén előkerült episztola a keltezése szerint december 7-én íródott, és a címzett egy héttel később meg is kapta.
    Az apró betűkkel, szép kézírással író férfi beszámol arról, hogy jó egészségnek örvendenek, és bár nem jut túl sok hús a konyhára, "a háztartásunkban senki sem panaszkodik". Arra kéri anyját, hogy adjon hírt róla, ők is jól vannak-e. Bizakodó hangon szól arról, hogy lehetnek ugyan vesztes csaták, de végül a franciáké lesz a győzelem. 
    A kis levél mérete 20 cm x 13 cm, és a borítékon az is szerepel, hogy hőlégballonnal továbbítják. 
    Az ostrom alatt csaknem kétmillió levelet küldtek ki ezen a módon a városból.
    "Szerintem nagyon romantikus és mély lélekre vall, hogy ennek a férfinak ilyen szoros kapcsolata volt az anyjával" - mondta Doyle.
    Az ausztrál archívum igyekszik kideríteni, hogyan került a levél a queenslandi postamúzeumba, van-e ausztrál szál a történetben, és vajon a levél feladójának esetleg élnek-e leszármazottai az országban.