György napja van. | 2024.04.24

LMP: Orbán bontsa fel a paksi bővítési szerződést!

2016-02-16 10:04:02

Az LMP arra szólítja fel Orbán Viktort, hogy szerdai moszkvai látogatása során álljon el a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló szerződéstől.
Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormányfő "viselkedjen a magyar emberek miniszterelnökeként, és ne a Roszatom ügynökeként".
    A politikus öt pontban összegezte, miért kellene felmondani a két éve megkötött bővítési szerződést, amelyről - hangsúlyozta - azóta is keveset tud a magyar közvélemény.  
    A "szégyenteljes atompaktum" szerint minden pluszköltséget a magyar államnak kell állnia, az oroszok így abban érdekeltek, hogy minél drágább erőművet építsenek - rótta fel Szél Bernadett, aki úgy ítélte meg: egy négy évre választott kormány nem vállalhat ilyen nagyságrendű és ilyen hosszú távra szóló kötelezettséget. 
    Sérelmezte a bővítés kommunikációjára eddig elköltött mintegy 700 millió forintot is, amely állítása szerint főként jobboldali médiumokhoz ment. A projekt elindulása óta szerinte lenullázódott a zöldszektor, ráadásul az energiapiacon nem nőttek az árak vagy az igények az Orbán Viktor szakemberekei által jósoltak szerint. 
    Az LMP-s politikus úgy folytatta: az ország külpolitikai kockázatokat is vállal, az unióval feleslegesen kerül konfliktusba Magyarország, de az oroszok egyre rosszabb gazdasági helyzete is aggodalomra ad okot.
    A képviselő felmutatott egy molinót, jelképes dokumentumaként annak, amelyet szerinte a miniszterelnöknek alá kellene írnia a szerződés felmondásáról.