Emma napja van. | 2024.04.19

Rio 2016 - Kiss László szerint Hosszú Katinka öt számban éremesélyes Rióban

2016-02-16 09:08:09

Kiss László szerint Hosszú Katinka öt számban éremesélyes a riói olimpián, Cseh László a második, aki a legközelebb van az aranyéremhez, emellett Gyurta Dániel és Risztov Éva is megvédheti londoni elsőségét.
A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a Digisport keddi Reggeli Start című műsorában elmondta: mivel a riói versenyek egy hétig tartanak, ezért lényegesen könnyebb lesz a helyzet, mint a négynapos rövidpályás Európa-bajnokságon, mivel az olimpián egy úszó naponta csak egy-két versenyszámban indulhat.  
    Kiss László utalt arra, hogy Hosszú Katinkának sok számban megvan az olimpiai A szintje, és úgy érzi, azokat a számokat kell választania, amelyben mindenképpen arany-, vagy éremesélyes.
    "Két számban, 400 és 200 vegyesen biztos aranyesélye van, ez a kettő egyértelműen Katinkáé, ezen kívül éremesélyes 200 és 100 háton, 200 gyorson pedig közel van az éremhez" - fogalmazott az úszók szakvezetője, aki szerint a magyar csapatból a közelmúltban influenza miatt egy hetet kihagyni kénytelen Cseh László a második, aki a legközelebb áll az aranyéremhez. 
    "Lacinak 100 és 200 pillangón és 200 vegyesen van esélye, de a helyzetét nehezíti, hogy az olimpián a 200 vegyes és a 200 pillangó programja ütközik, az egyik szám középdöntője ugyanaznap van, mint amikor a másik döntője." - nyilatkozott Kiss László, aki úgy látja, hogy a Gyurta Dániel 200 mellen. valamint a nyíltvízi úszásban Risztov Éva is megvédheti londoni elsőségét.
    Jelezte, hogy a Floridában edzőtáborozó Gyurta az év fő versenyére, Rióra koncentrál, és ennek érdekében az idei Európa-bajnokságot kihagyja. Kiemelte, hogy a Londonban 10 km-en győztes Risztov felkészüléséről a lehető legjobbakat hallja, és az edzéseken nagyon tiszteletet parancsoló eredményeket ér el, ugyanakkor bízik benne, hogy a riói víz minőségével sem lesz gond.
    A kapitány emlékeztetett a magyar úszósportban íratlan aranyszabályra, hogy minden versenyzőnek egy világverseny előtt el kell indulnia az országos bajnokságon, és szerinte harminc éve nem fordult elő, amit Hosszú Katinka tervez, vagyis hogy nem vesz részt a győri ob-n. Hozzátette: még mindig bízik abban, hogy le tudnak ülni egyeztetni Hosszú Katinkával és edző-férjével, Shane Tusuppal.
    Kiss László hangsúlyozta, mivel az amerikai tévéközvetítések miatt a riói úszóversenyek selejtezői délben, a döntői pedig este 10-kor kezdődnek - amire még soha nem volt példa -, ezért nagyon nehéz megjósolni, hogy az említett éremesélyekből mennyi válik valóra. A szakvezető utalt arra, hogy a döntők éjjel fél egyig tartanak, és az a versenyző, akinek doppingellenőrzésre kell mennie, fél 2-2 körül végez majd, és 3 órára kerülhet ágyba. Kiss László szerint nehéz feladat lesz biztosítani, hogy ezek az úszók nyugodtan ki tudják magukat pihenni a másnap délben kezdődő előfutamokig.