Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egészségkárosító pénztárcákat és ékszereket vont ki a forgalomból az NFH

2016-02-16 08:00:50

Ékszereket és bőrből készült pénztárcákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a biztonsági vizsgálatok 39 termékből két karkötő és egy pénztárca esetében mutattak ki a megengedettnél magasabb krómtartalmat, ami súlyos egészségi kockázat a felhasználók számára, a veszélyes termékeket kivonták a forgalomból - közölte a hatóság az MTI-vel kedden.
A közlemény szerint az ellenőrzés célja a kereskedelmi forgalomban kapható bőrrel érintkező fémtárgyak nikkel kibocsátásának vizsgálata, valamint a bőripari árucikkek króm és azoszínezék tartalmának kimutatása volt.
    A fémötvözetekben jelen lévő nikkel, vagy a bőripari árucikkeknél előforduló krómtartalom, valamint a textil- és bőrtermékek színezéséhez felhasznált azoszínezékek az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve komoly kockázatot jelenthetnek a szervezetre.
    A 24 fémből készült vagy fémet is tartalmazó termék kioldódó nikkel tartalmát vizsgálva megállapították, hogy minden minta megfelelt a hatályos rendelet szerinti követelménynek, nikkeltartalmuk a kimutatási határérték alatt volt. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.