Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ruszinkó Ádám: idén 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek

2016-02-15 12:26:35

 

Az előzetes várakozások szerint idén legalább 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek - válaszolta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten, az MTI érdeklődésére.

 

    A helyettes államtitkár a kockázatok között említette a nemzetközi migránshelyzetet, az adatok szerint a terrorcselekményekkel érintett országokból csökkent a látogatószám. Az orosz-ukrán konfliktus miatt csökkent az orosz turisták száma is - tette hozzá. Kiemelte: Magyarország szerencsés helyzetben van, küldőpiaca diverzifikált, nem függ egyetlen nagyobb országtól sem.     Összességében Ruszinkó Ádám a tavalyi rekordévnél - amikor 10,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek bevétele - szerényebb bevétel-növekedést vár idén.
    Emlékeztetett: 2015-ben 10,3 millió vendég 25,77 millió vendégéjszakát töltött el az országban, a szálláshelyek árbevétele 10,5 százalékkal bővülve, 368 milliárd forintot tett ki.
    Ismertette: 2010-2015 között 39 százalékkal bővült a vendégek száma, a vendégéjszakáké pedig közel 32 százalékkal. Figyelemreméltónak nevezte, hogy ebben az időszakban a szálláshelyek összes bruttó árbevétele 50 százalék felett nőtt.
    Hozzátette, a turizmus GDP-hez való hozzájárulása évről évre nő, tavaly az ágazat bevételei 10,4 százalékkal nőttek, ami a GDP növekedési átlagának a 3,6 szerese.
    Kiemelte: a magyarországi fürdők látogatottsága az előzetes adatok szerint 2015-ben meghaladta a 40 milliót, ami 7-8 százalékos bővülés az előző évhez képest. A budapesti repülőtéren minden eddigi utasforgalmi rekord megdőlt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljain összesen 10,3 millió utas fordult meg tavaly, ami 12,5 százalékos növekedés - közölte. A SZÉP-kártya feltöltések összege is rekordot döntött, 90,5 milliárd forintot tett ki tavaly, ami 20 százalékos bővülés.
    Az ágazat állami átszervezéséről elmondta, a javaslatot a kormány még nem tárgyalta, az NGM véleményezte azt.
    Elmondta: a turisztikai ágazat állami intézményrendszerének jövőjéről egyeztettek a turizmus és a vendéglátás meghatározó szakmai szövetségeivel az NGM-ben pénteken. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ágazat állami irányítása megfelelő helyen van a gazdasági tárcánál, és előnyösnek nevezték, hogy a lényeges állami feladatokat - igazgatás, szabályozás, marketing, fejlesztéspolitika - egy tárca felügyelje.
    Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke arról beszélt, hogy Budapest szerepe nem megkerülhető, a turisták kétharmada ide érkezik először, amikor Magyarországra látogat. Budapestet tavaly majdnem 4 millióan látogatták meg, akik 9 millió vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban. Kiemelte: a főváros biztonságos úti cél, ennek a hangsúlyozott kommunikációja fontos, ebben kérik a kormány támogatását. Budapest rekord előtt áll, idén a látogatók száma elérheti a négymilliót, de további fejlesztésekre is szükség van - mondta.
    Ismertette: Ázsiából közel 25 százalékkal nőtt a látogatók száma, ezen belül Indiából 73 százalékkal, Kínából pedig 43 százalékkal többen látogattak Budapestre.
    A kamara folyamatosan együttműködik a tárcával programok, kiállítások szervezésében. Ezek közül kiemelte, hogy a BKIK 15. alkalommal szervezi meg február 25. és 28. között az Idegenvezetői világnapot. Az esemény keretében a budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.