Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Egyesült Államokban koncertezik a Fesztiválzenekar

2016-02-14 19:11:36

Washingtonban ad koncertet hétfőn a Fesztiválzenekar, amely Fischer Iván vezetésével hamarosan New Yorkban is fellép. Közben a washingtoni magyar nagykövetségen egy amerikai diákoknak rendezett Bartók-verseny győztesei szerepeltek. 

    Fischer Iván Kossuth-díjas karmester kiváló a kapcsolatokat ápol az amerikai főváros zenei életének szereplőivel. A Fesztiválzenekar alapító zeneigazgatója ugyanis a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vendégkarmestereként, majd zeneigazgatójaként 2006-tól éveken keresztül dolgozott a fővárosban. A világhírű művészt és az általa alapított szimfonikus zenekart mindig ovációval fogadták Washingtonban. Fischer Iván most is erre számít: hétfőn ugyanis a Kennedy Központban ad hangversenyt a Fesztiválzenekar. A műsoron Weber, Liszt és Prokofjev művei szerepelnek.   
    "Nagyon szeretném, ha a hétfői koncerten szenvedélyes, melegszívű előadással köszöntenénk a közönséget" - fogalmazott Fischer Iván, aki az MTI kérdésére elmondta a többi között azt is, hogy nagyon szereti és tiszteli az amerikai publikumot, amely nyitott a zenére, és nagyon határozottan ki is nyilvánítja tetszését. "Nem egyszer tapsoltak nekünk állva" - mondta a karmester. A Fesztiválzenekarnak Washingtonban és New Yorkban is óriási hírneve van - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a jegyek a hétfői koncertre már régen elkeltek.         A zenekar a hétfői koncert után azonnal indul a kanadai Montreálba, majd visszatér az Egyesült Államokba, ahol a New York-i Carnegie Hallban lesz hangversenye.  Washingtonban a magyar nagykövetség is egyre gyakrabban teremt lehetőséget izgalmas és színvonalas koncertekre - amerikai művészeknek is. Szemerkényi Réka nagykövet az MTI-nek elmondta: kifejezett szándéka, hogy a nagykövetség bekapcsolódjék az amerikai főváros zenei életébe, s egyik meghatározó szereplője is legyen. 
    Ennek jegyében adott a napokban koncertet a nagykövetség dísztermében amerikai diákok egy csoportja. A washingtoni zenetanárok szövetségének rendezésében Bartók Béla zongoradarabjaiból tartottak bemutatót. A szervezet ugyanis a hatvanas évek közepe óta kétévente Bartók-versenyt - afféle amerikai "virtuózokat" - szervez a kisiskolás és középiskolás diákság körében, s a mostani hangversenyt az idei vetélkedő győztesei adták.
     "Imádjuk Bartókot, ráadásul sok művet komponált gyermekeknek" - mondta el az MTI-nek Lisa Emenheiser Sarratt zongoraművész, a verseny elnöke.